Fondurile UE au avut un impact redus în Balcanii de Vest, spune Curtea de Conturi Europeană

Miercuri, 12 Ianuarie 2022, ora 06:11
869 citiri
Fondurile UE au avut un impact redus în Balcanii de Vest, spune Curtea de Conturi Europeană
Curtea de Conturi Europeană/ FOTO: europarl.europa.eu

UE nu a avut succes în eforturile sale de a promova reformele statului de drept în Balcanii de Vest, au declarat auditorii UE într-un raport publicat luni.

Uniunea a cheltuit aproximativ 700 de milioane de euro între 2014 și 2020 pentru a ajuta Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Bosnia-Herțegovina și Kosovo să facă progrese în reforme în domenii precum independența sistemului judiciar. Dar Curtea de Conturi Europeană a concluzionat în raportul său că această investiție a avut un impact redus asupra regiunii.

"Sprijinul UE pentru statul de drept în Balcanii Occidentali evident nu a avut succes în producerea unei schimbări pe scară largă", a afirmat inspectorul CCE Juhan Parts într-un comunicat de presă, citat de Politico.eu.

Raportul confirmă îngrijorarea unor state membre ale UE privind statul de drept în Balcanii Occidentali, care a dus şi la blocarea procesului de aderarea la Uniune a unor ţări din regiune.

Lipsa angajamentului şi abordarea neuniformă au dus la insuficienţa sprijinului UE pentru întărirea voinţei politice de rezolvare a unor probleme cum ar fi corupţia sistematică, independenţa justiţiei şi amestecul politic, arată CCE.

Raportul se referă la Albania şi Macedonia - candidate oficiale care aşteaptă începerea negocierilor de aderare cu UE, Muntenegru şi Serbia - ţări care negociază deja cu Uniunea, precum şi Bosnia-Herţegovina şi Kosovo, considerate posibile candidate.

Juhan Parts a arătat că reformele din ultimii 20 de ani, inclusiv cu cheltuieli de 700 de milioane de euro în cadrul procesului de aderare, din 2014 până în 2020, au dus doar la "progrese modeste".

CCE recomandă susţinerea mai puternică a societăţii civile şi a presei independente, pentru ca reformele să fie mai durabile. Raportul arată că Comisia Europeană ar trebui să lege progresele statului de drept de viitoarele finanţări, iar proiectele cu fonduri europene trebuie monitorizate mai atent.

Având în vedere aceste provocări, auditorii pledează acum pentru un set de modificări ale modului în care blocul abordează reformele statului de drept în Balcanii de Vest. Curtea de Conturi a recomandat inclusiv stabilirea unor indicatori de impact asupra unor chestiuni precum libertatea de exprimare, împreună cu etape pentru monitorizarea progresului în acest sens.

„Statul de drept rămâne piatra de temelie a procesului de aderare și va determina ritmul gener ...citeste mai departe despre "Fondurile UE au avut un impact redus în Balcanii de Vest, spune Curtea de Conturi Europeană" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#UE, #fonduri, #balcanii de vest, #reforme, #curtea de conturi europeana , #Stiri International