UE discuta in weekend despre o aderare a unei Irlande unite dupa Brexit

Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 10:50
2387 citiri
UE discuta in weekend despre o aderare a unei Irlande unite dupa Brexit
Fotomontaj Ziare.com

Liderii din Uniunea Europeana vor discuta in weekend chestiunea unei aderari automate a Irlandei de Nord la UE, odata finalizat Brexit-ul, in ipoteza in care ea s-ar uni cu Republica Irlanda.

Irlanda ar urma sa le ceara celor 26 de parteneri ai sai sa accepte aceasta idee in cursul intalnirii lor de la Bruxelles de sambata, fara prezenta Marii Britanii, reuniune la care liderii europeni urmeaza sa decida liniile directoare ale negocierilor viitoare cu Londra privind iesirea din blocul comunitar.

"Ne asteptam ca Irlanda sa ceara sambata ca un pasaj sa fie adaugat in minuta reuniunii Consiliului European, pasaj care sa stipuleze ca in caz de reunificare a insulei Irlanda, in cadrul acordului de pace pentru Irlanda de Nord, cunoscut ca 'Acordul din Vinerea Mare' (10 aprilie 1998 - n.red.), Irlanda unita ar fi atunci membra a UE", a afirmat vineri pentru AFP o sursa din cadrul Consiliului European.

"Nu consideram ca acest lucru ar modifica mandatul de negociere (cu UE privind Brexit-ul - n.red.), ci ar fi doar o adaugare la minuta reuniunii", a precizat aceasta sursa, sub protectia anonimatului.

Votul britanicilor in favoarea Brexit, care va determina iesirea Regatului Unit din Uniunea European, a amanat chestiunea sensibila a viitorului Irlandei de Nord si a frontierei sale cu Irlanda.

Citeste si Se rupe Marea Britanie, dupa iesirea din UE? Referendum pentru o Irlanda unitaReactia Dublinului la propunerea de unificare a Irlandei

UE considera ca aceste chestiuni privind Irlanda de Nord sunt printre cele care trebuie reglementate in cadrul negocierilor privind Brexit intre Londra si Bruxelles, iar asta inainte de a se discuta despre un viitor acord comercial intre Regatul Unit si UE. ...citeste mai departe despre "UE discuta in weekend despre o aderare a unei Irlande unite dupa Brexit" pe Ziare.com

#negocieri Brexit Irlanda unita , #Stiri International