Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE a stabilit cum vor arata noile carti de identitate: ca un card de credit, cu zona de citire optica, fotografie si doua amprente digitale

UE a stabilit cum vor arata noile carti de identitate: ca un card de credit, cu zona de citire optica, fotografie si doua amprente digitale
Reprezentantii Presedintiei romane a Consiliului si ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cartilor de identitate ale cetatenilor Uniunii Europene.

Potrivit acordului, cartile de identitate vor avea un format uniform de card de credit, o zona de citire optica si va respecta standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizatia Aviatiei Civile Internationale) . Acestea vor trebui, de asemenea, sa includa o fotografie si doua amprente digitale ale titularului, stocate in format digital, pe un cip fara contact.

Ministerul Afecerilor Interne anunta ca noile norme propuse vor imbunatati securitatea acestor documente prin introducerea unor standarde minime, atat pentru informatiile continute, cat si pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care le emit. Cartile de identitate vor indica codul de tara al statului membru emitent, in interiorul unui steag al UE.

Cartile de identitate vor avea o perioada minima de valabilitate de 5 ani si o perioada maxima de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera carti de identitate cu o perioada de valabilitate mai lunga persoanelor cu varsta peste 70 de ani. In cazul in care se emit carti de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioada de valabilitate mai mica de 5 ani.

Ministerul Afacerilor Interne are deja un proiect prin care sa adapteze legislatia nationala la cerintele europene.

"In noile carti de identitate ale cetatenilor romani vor fi introduse elemente de siguranta in plus fata de cele actuale in scopul de a facilita calatoria in afara tarii, dar si pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor institutii publice. De asemenea, dupa modificarea legislatiei vor putea fi eliberate carti de identitate si pentru minorii cu varste sub 14 ani, la solicitarea parintilor sau a reprezentantilor legali", au mai transmis oficialii MAI.

Potrivit acestora, mandatul de negociere prevede ca noile norme vor intra in vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta insemnand ca pana la data respectiva toate documentele noi eliberate trebuie sa indeplineasca noile criterii.

"In general, cartile de identitate existente care nu indeplinesc cerintele nu vor mai fi valabile la 10 ani de la data aplicarii noilor norme sau la expirarea lor, oricare dintre acestea survine mai intai. Cartile de identitate eliberate cetatenilor cu varsta de peste 70 de ani vor ramane valabile pana la expirarea l ...citeste mai departe despre "UE a stabilit cum vor arata noile carti de identitate: ca un card de credit, cu zona de citire optica, fotografie si doua amprente digitale" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 506 ori