Ucraina vrea sa tripleze productia de gaz extras din Marea Neagra

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 20:11
1211 citiri
Ucraina vrea sa tripleze productia de gaz extras din Marea Neagra

Ucraina intentioneaza tripleze productia de gaz extras din Marea Neagra, de la 1,1 miliarde de metri cubi pe an, la 3 miliarde, a anuntat joi ministrul energiei, Iuri Boiko, intr-un interviu.

Ucraina acorda prioritate sporita eforturile de crestere a productiei de gaz.

O productie de 3 miliarde de metri cubi ar acoperi in totalitate necesarul de gaz al Peninsulei Crimeea, a adaugat ministrul.

Ucraina considera prea mare pretul hidrocarburilor cumparate din Rusia si incearca sa obtina o revizuire a contractului semnat in 2009.

In schimb, Moscova cere acces la gestionarea sistemului ucrainean de gazoducte. Kievul si Moscova au evocat posibilitatea infiintarii unui consortiu in acest sens, dar arhitectura sa nu a fost stabilita inca.

Ucraina si-a anuntat recent intentia de a reduce importurile de gaz si de a creste productia. Chevron, ExxonMobil, ENI, Shell si alte companii internationale s-au declarat dispuse sa investeasca in productia de gaz din surse netraditionale pe teritoriul ucrainean.

In luna martie, presedintele ucrainean Viktor Ianukovici declara ca factura platita de Ucraina pentru gazele rusesti este mai mare cu 3,8 miliarde de dolari anual, in comparatie cu tarile vecine. Acest lucru reprezinta o piedica in calea dezvoltarii economice a tarii.

#Ucraina triplare productie gaz, #Ucraina gaze Marea Neagra , #Stiri International