Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Acuzații grave de corupție în plin război, la ce mai înalt nivel, în Kiev. Contracte pentru hrana soldaților ucraineni, la prețuri „de două trei ori mai mari”

Acuzații grave de corupție în plin război, la ce mai înalt nivel, în Kiev. Contracte pentru hrana soldaților ucraineni, la prețuri „de două trei ori mai mari”

Ministerul ucrainean al Apărării a negat duminică, 22 ianuarie, acuzaţii de corupţie aduse de presa locală, potrivit cărora ar fi semnat contracte la preţuri mult mai mari decât în magazine pentru alimentele destinate soldaţilor săi.

Într-o ţară în care actele de corupţie rămân frecvente, presa locală acuzase sâmbătă ministerul ucrainean că ar fi încheiat un contract pentru achiziţionarea alimentelor de bază la preţuri "de două-trei ori mai mari" decât cele actuale.

Contractul în cauză, semnat pentru anul 2023, ar fi în valoare de 13 miliarde de hrivne, adică 350 de milioane de dolari la cursul actual, potrivit site-ului de ştiri ZN.UA.

"Ministerul achiziţionează produsele relevante în conformitate cu procedura stabilită prin lege", a răspuns Ministerul ucrainean al Apărării, care spune că informaţiile din presă sunt "false".

Ministerul a precizat că "pregăteşte documente" în vederea deschiderii unei anchete privind "difuzarea" acestor informaţii "înşelătoare", care "prejudiciază interesele apărării într-o perioadă specială".

Cu toate acestea, ministerul anunţă că "se fac controale" asupra contractelor semnate şi subliniază "principiul toleranţei zero faţă de corupţie".

În plus, ministerul anunţă "un audit intern" şi o "reuniune de urgenţă" convocată pentru luni de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, pentru a face lumină "asupra procedurii (şi) circumstanţelor achiziţionării de alimente pentru personalul militar pentru 2023".

"În cazul depistării unor nereguli în activităţile funcţionarilor Ministerului Apărării, aceştia vor fi traşi la răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare", a precizat ministerul ucrainean în comunicatul său.

Într-un alt scandal, izbucnit la sfârşitul săptămânii, Biroul Naţional Anticorupţie din Ucraina (NABU) l-a interogat sâmbătă pe prim-adjunctul ministrului pentru dezvoltare comunitară şi teritorială, fiind suspectat de deturnare de fonduri, potrivit Ministerului Infrastructurii. Vasil Lozinki, în funcţie din mai 2020, ar fi primit 400.000 de dolari pentru a facilita încheierea unor contracte pentru achiziţionarea de echipamente şi generatoare la preţuri umflate, a precizat NABU într-un comunicat, în condiţiile în care Ucraina se confruntă cu frecvente pene de curent în urma loviturilor ruseşti asupra instalaţiilor sale energetice.

Kievul, care a obţinut ...citeste mai departe despre "Acuzații grave de corupție în plin război, la ce mai înalt nivel, în Kiev. Contracte pentru hrana soldaților ucraineni, la prețuri „de două trei ori mai mari”" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 311 ori