Ucraina a retinut un petrolier rusesc in Marea Neagra. Moscova ameninta cu represalii

Joi, 25 Iulie 2019, ora 17:09
1209 citiri
Ucraina a retinut un petrolier rusesc in Marea Neagra. Moscova ameninta cu represalii
Foto: Arhiva Pixabay

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anuntat joi ca, impreuna cu Parchetul Militar, a retinut in portul ucrainean Izmail de la Marea Neagra un petrolier rusesc pentru presupusa sa implicare intr-un incident petrecut in noiembrie trecut la intrarea in stramtoarea Kerci (care face legatura dintre Marea Neagra si Marea Azov), in urma caruia Rusia a sechestrat trei nave militare ale marinei ucrainene.

"Serviciul de Securitate al Ucrainei, impreuna cu Parchetul Militar, a retinut petrolierul rusesc Neyma, care a blocat navele militare ale Ucrainei in stramtoarea Kerci.

In cursul unei anchete preliminare s-a stabilit ca, la ordinul direct al inaltei conduceri a FSB al Federatiei Ruse, reprezentantii Serviciului de granita al Rusiei (institutie subordonata FSB) au comis un act de agresiune armata impotriva navelor militare ucrainene - Nikopol, Berdiansk si Yana Kapu in stramtoarea Kerci", mentioneaza SBU intr-un comunicat, citat de Ukrinform.

Contrar normelor dreptului maritim international, militarii Serviciului rusesc de granita, in mod ilegal, facand uz de arme, au blocat accesul navelor ucrainene in timpul traversarii stramtorii Kerci cu ajutorul petrolierului Neyma, potrivit aceluiasi text.

In timpul acelui incident, garzile de coasta ruse au capturat navele ucrainene cu tot cu echipaje (24 de membri), pe motiv ca au incalcat apele teritoriale rusesti.

SBU indica intr-un comunicat ca petrolierul, denumit acum Nika Spirit si care se numea anterior Neyma, a intrat joi in portul Izmail (regiunea Odesa), unde a fost identificat si retinut.

Potrivit comunicatului SBU, echipajul petrolierului rusesc, care a blocat in noiembrie 2018 trecerea prin stramtoarea Kerci, a fost interogat.

In cazul blocarii trecerii in stramtoarea Kerci de petrolierul rusesc Neyma, anchetatorii SBU si Parchetul Militar ucrainean desfasoara o cercetare penala.

Conform Parchetului Militar de la Kiev si SBU, 15 inalti responsabili de la varful armatei ruse, intre care un contramiral, doi viceamirali si un general-colonel, sunt suspectati de implicare in incidentul de anul trecut in Marea Neagra.

Diplomatia rusa a avertizat, joi, Ucraina cu posibile "consecinte" dupa ce un petrolier rusesc a fost retinut de catre SBU intr-un port ucrainean.

"Suntem pe cale de a stabili toate circumstantele a ceea ce s-a intamplat pentru a lua masuri adecvate", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Moscova. "Daca se va dovedi ca este o ...citeste mai departe despre "Ucraina a retinut un petrolier rusesc in Marea Neagra. Moscova ameninta cu represalii" pe Ziare.com

#Ucraina retinut petrolier rusesc , #Stiri International