Turcia va achizitiona rachetele rusesti, in ciuda opozitiei SUA

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 19:42
808 citiri
Turcia va achizitiona rachetele rusesti, in ciuda opozitiei SUA
Foto: Arhiva Facebook Racep Erdogan

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a asigurat vineri ca tara sa va continua sa efectueze plati in contul contractului de achizitie a unor sisteme de rachete antiaeriene rusesti S-400 si a calificat drept ''foarte eronate'' argumentele avansate de SUA pentru ca armata turca sa renunte la acest contract, informeaza agentia EFE.

Erdogan a amintit ca acordul cu Rusia privind livrarea rachetelor S-400 a fost deja convenit si a confirmat ca luni se va intalni la Moscova cu omologul sau rus Vladimir Putin, cu care va aborda, printre alte chestiuni, si derularea acestui contract.

''Rachetele S-400 vor ocupa un loc important in discutiile noastre. Argumentele Statelor Unite sunt foarte eronate. Vom duce pana la capat achizitia S-400 si platile noastre vor continua'', a spus Erdogan in fata presei la Ankara.

Acest contract, a carui valoare este de circa 2,5 miliarde de dolari, a tensionat relatiile dintre Turcia si SUA, fapt care a fost vizibil in timpul unei conferinte de presa la care au participat joi la Washington vicepresedintele SUA, Mike Pence, si ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

Pence i-a cerut Turciei sa aleaga intre NATO si decizia ''lipsita de sens'' de a continua achizitia rachetelor S-400, iar Cavusoglu i-a raspuns ca ''nimeni'' nu va forta Turcia sa faca o alegere. ''Turcia nu are de facut o alegere intre Rusia si alti aliati. Nu vedem relatia cu Rusia ca pe o alternativa fata de altele. Nimeni, nici Occidentul, nici Rusia nu ar trebui sa ne ceara sa alegem'', a indicat seful diplomatiei turce.

Dar Pence a insistat: ''Turcia trebuie sa aleaga. Doreste sa fie in continuare o parte fundamentala a celei mai de succes aliante militare din istoria omenirii, sau doreste sa riste siguranta acestei colaborari luand decizii care ar putea submina alianta?''.

Ca masura de presiune, administratia presedintelui Donald Trump a suspendat livrarea avioanelor F-35 catre armata turca si Pence a amenintat ca acest contract ar putea fi reziliat, ceea ce ar provoca pierderi companiilor turce care produc componente pentru acest tip de avion. ...citeste mai departe despre "Turcia va achizitiona rachetele rusesti, in ciuda opozitiei SUA" pe Ziare.com

#Turcia achizitie rachete Rusia continua , #Stiri International