Povestea căderii rapidă a lirei turcești în fața dolarului are eroii și condițiile ei, fără de care este greu de înțeles ce se întâmplă de fapt. Această poveste este despre circumstanțele în care s-a aflat țara, a cărei economie la începutul anilor 2010 emana optimism și a fost o poveste de succes.
Să începem cu circumstanțele. Săptămâna trecută, Turcia a fost cuprinsă de proteste față de situația economică, care într-o clipă i-a făcut pe turci mult mai săraci. Lira turcească a scăzut cu 15%, până la 13,45 pentru un dolar, iar pe parcursul anului, lira a pierdut 45% din valoare, amintindu-le turcilor de perioadele lungi de inflație de la sfârșitul anilor 1990, scrie publicația ucraineană zn,ua.
Război pentru independență economică
Pe fondul protestelor din marile orașe ale Turciei, președintele Recep Tayyip Erdogan rămâne neclintit în convingerea că politicile sale economice sunt corecte și că scăderea cursului de schimb se datorează acțiunilor speculative ale anumitor agenți de piață. Pentru a potoli entuziasmul, din ordinul președintelui, Consiliul de Supraveghere de Stat al Turciei a început să verifice organizațiile pentru a identifica acei participanți pe piață care au cumpărat cantități mari de valută străină. Adică speculatorii sunt de vină pentru tot.
În plus, o altă declarație a președintelui turc în legătură cu criza financiară este importantă și semnificativă. „Vom continua războiul economic pentru independență”, a spus el, referindu-se la dezvoltarea prioritară a industriei turce, care, teoretic, ar trebui să crească semnificativ exporturile turcești și, prin urmare, să conducă la o balanță de plăți pozitivă.
Scopul este incontestabil nobil și corect. Alegerile bat la ușă, Partidul Justiției și Dezvoltării, aflat la guvernare, trebuie să pună în aplicare două principii-cheie consacrate în numele partidului, iar președintele trebuie să primească un nou credit de încredere publică pentru implementarea unor proiecte grandioase, cum ar fi mega-proiectul Canalului Istanbul, care ar trebui să ofere o rută alternativă la canalul Bosfor, de la Marea Neagră la Marea Marmara.
Obsesia lui Erdogan
Majoritatea analiștilor economici sunt convinși că principala cauză a avalanșei, piatra care s-a mișcat și a provocat prăbușirea, au fost ideile lui Erdogan, pe atunci prim-ministru, că ratele mari ale dob ...citeste mai departe despre "Chinurile lirei turcești în regimul despotic a lui Erdogan. „Vom continua războiul economic pentru independență” ANALIZĂ" pe Ziare.com