Turcia isi intensifica ofensiva in nordul Siriei

Duminica, 13 Octombrie 2019, ora 12:36
689 citiri
Turcia isi intensifica ofensiva in nordul Siriei
Foto: Captura video

Armata turca si-a intensificat in noaptea de sambata spre duminica ofensiva in nordul Siriei, indeosebi la periferia orasului strategic kurdo-sirian Ras al Ain, pe care sustine ca l-a cucerit, desi informatiile provenite din zona sunt contradictorii.

Presa locala, citata de agentia EFE, relateaza duminica despre intensificarea activitatilor fortelor aeriene turce in apropierea orasului de frontiera Akcakale, unde armata turca si-a intarit prezenta cu un nou convoi de tancuri si cu material militar greu.

Tirurile de artilerie ale turcilor au continuat la primele ore ale diminetii de duminica, indeosebi in acest oras, situat la cateva sute de metri de frontiera siriana.

Un indiciu ca armata turca se asteapta la mai multe lupte in zona este faptul ca autoritatile din mai multe orase de frontiera au anuntat inchiderea scolilor pentru cel putin trei zile, incepand de luni.

In replica la atacurile armatei turce, circa 300 de proiectile ale militiilor siriano-kurde Unitatile de Aparare a Poporului (YPG) au cazut pana in prezent in diferite puncte din sudul Turciei, provocand 18 morti si circa o suta de raniti, toti civili. In plus, pana acum patru militari turci si-au pierdut viata, iar la inmormantarea lor au asistat zeci de mii de persoane, noteaza EFE.

480 de combatanti, retinuti sau ucisi

Duminica, guvernul turc a dat asigurari ca, pe parcursul ofensivei sale din nordul Siriei, inceputa miercuri, "a neutralizat" (altfel spus a ucis, retinut sau ranit) 480 de combatanti din militiile siriano-kurde YPG.

"Operatiunile in cadrul ofensivei 'Izvorul Pacii' au continuat in timpul noptii cu succes, cu sprijin terestru si aerian, inclusiv cu drone", a anuntat Ministerul Apararii turc intr-un comunicat.

Potrivit Reuters, care citeaza Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, cu sediul la Londra), fortele turce si aliatii lor sirieni au cucerit portiuni importante din orasul sirian Suluk, situat la circa 10 km distanta de granita siriano-turca, la sud-est de orasul Tel Abyad.

Un reprezentant al Fortelor Democrate Siriene (FDS), principala coalitie a combatantilor kurzi si arabi care controleaza vaste regiuni in nordul si nord-estul Siriei, a confirmat ca in aceasta zona au loc lupte, transmite AFP. "Turcii incearca sa preia controlul, dar au loc confruntari violente cu fortele noastre", a spus el.

Pe un alt front, la Ras al Ain, fortele kurde i-au respins pe militarii turci si pe aliatii sai sirieni, a anuntat OSDO. "Luptele c ...citeste mai departe despre "Turcia isi intensifica ofensiva in nordul Siriei" pe Ziare.com

#ofensiva Turcia Siria , #Stiri International