Trump vrea 12 portavioane pentru marina americana

Vineri, 03 Martie 2017, ora 08:50
821 citiri

Presedintele SUA, Donald Trump, doreste ca flota militara americana sa dispuna de 12 portavioane in viitor, conform promisiunii facute joi, in cursul vizitei efectuate pe portavionul Gerald Ford.

El a declarat ca vrea "sa reconstruiasca armata americana" majorand substantial cheltuielile militare, informeaza AFP.

Donald Trump mai declarase anterior ca doreste o marina americana cu 350 de nave de suprafata si submarine in anii viitori, fata de obiectivul de 310 nave pe care si-l propusese administratia Obama si de nivelul actual de 274 de nave.

El nu a precizat deocamdata spre ce fel de tipuri de nave ar urma sa se indrepte acest efort.

"Tocmai am vorbit cu responsabili ai marinei si ai industriei sa discute despre planurile mele de a intreprinde o expansiune majora a flotei noastre militare, cuprinzand cele 12 portavioane de care avem nevoie", a declarat presedintele american in cursul vizitei.

"Dupa ani de reducere a cheltuielilor militare, care ne-au slabit apararea, doresc sa fac una dintre cele mai mari cresteri a cheltuielilor militare din istorie", a subliniat Trump.

Marina americana dispune in prezent de 10 portavioane si va avea 11 cand Gerald Ford, ultima nava de acest tip construita, va intra oficial in serviciu in lunile urmatoare.

Costul construirii acestui portavion este estimat a fi fost 12,9 miliarde de dolari.

Marina americana ceruse in decembrie o dezvoltare majora a flotei sale, constatand sofisticarea crescanda a armamentelor adversarilor potentiali.

Ea solicita sa aiba in componenta 355 de nave, intre care 12 portavioane, fata de 308 nave si 11 portavioane in previziunile sale precedente.

Portavionul, capabil sa transporte tirul american aproape peste tot in lume, este unul dintre principalele atribute al puterii militare americane.

Dar unii experti considera ca el este de acum o arma depasita din cauza sofisticarii crescande a sistemelor de aparare antinavala ale unor tari ca Rusia si China.

Portavioanele au devenit vulnerabile si nu se mai pot apropia suficient de coaste pentru ca avioanele lor sa poata lovi in interiorul teritoriilor, explica ei.

Aceiasi experti estimeaza ca submarinul ar fi o alegere mult mai buna pentru viitor prin capacitatea sa de a se apropia de coastele inamicului si de a lansa rachete sau drone inainte de a fi detectate. ...citeste mai departe despre "Trump vrea 12 portavioane pentru marina americana" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Donald Trump portavioane, #portavioane marina SUA , #Stiri International