Trump spune ca va semna personal un acord de pace cu talibanii: Si ei s-au saturat sa se bata

Duminica, 23 Februarie 2020, ora 18:32
1278 citiri
Trump spune ca va semna personal un acord de pace cu talibanii: Si ei s-au saturat sa se bata
Foto: Arhiva Facebook/Casa Alba

Donald Trump a declarat duminica ca va semna personal un acord de pace cu talibanii daca negocierile pentru a pune capat celor 18 ani de razboi in Afganistan se vor incheia cu succes, relateaza AFP.

"Da. Imi voi pune numele pe el", a spus presedintele american, intrebat de jurnalisti inainte de plecarea sa spre New Delhi, unde urmeaza sa efectueze o vizita oficiala de doua zile.

Un armistitiu partial de o saptamana a intrat in vigoare sambata in Afganistan inainte de eventuala semnare a unui acord fara precedent intre talibani si SUA pe 29 februarie, cu conditia ca o reducere a numarului atacurilor sa se produca pe teritoriul afgan.

Donald Trump nu a precizat ce gen de document si-ar dori sa semneze, dar a precizat ca orice decizie depinde de progresele din teren in timpul acestui armistitiu.

Estimand ca violentele s-au diminuat efectiv pentru moment, el a adaugat: "A trecut o zi si jumatate. Vom vedea ce se va intampla".

"Vreau sa vad cum decurge aceasta perioada de o saptamana. Daca functioneaza si in restul saptamanii, voi semna acest acord. A venit timpul sa ne intoarcem acasa. Si ei vor sa se opreasca", a adaugat liderul de la Casa Alba.

"Cred ca talibanii vor si ei un acord. S-au saturat sa se bata", a mai spus Trump.

Acest armistitiu partial, sau "reducere a violentelor", este menit sa demonstreze bunele intentii ale insurgentilor islamisti inainte de semnarea unui acord cu Washingtonul privind o retragere graduala a trupelor americane in schimbul unor garantii de securitate.

In caz de semnare a acordului, urmeaza sa fie declansate discutii inter-afgane, dupa ce talibanii au refuzat timp de 18 ani sa negocieze cu guvernul de la Kabul, pe care il considera o "marioneta" a SUA. ...citeste mai departe despre "Trump spune ca va semna personal un acord de pace cu talibanii: Si ei s-au saturat sa se bata" pe Ziare.com

#Trump semneaza acord pace talibani Afganistan , #Stiri International