Trump si dilema lui coreeana

Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 15:40
2471 citiri
Trump si dilema lui coreeana
Foto: Arhiva Casa Alba

Sunt toate optiunile "la vedere", cum spune Donald Trump, cand vine vorba despre Coreea de Nord?

De fapt, optiunile militare sunt extrem de limitate.

Este o fraza care face parte din repertoriu, de cate ori SUA vorbesc despre Coreea de Nord. Iar acum Administratia Trump insista si ea ca toate optiunile sunt la vedere. In principiu, Washingtonul este deschis pentru negocieri. Suna ca o continuitate si in principiu este o veste buna.

Care sa fie tinta?

Dar este si punctul in care incepe intrebarea. Cum se va asigura Washingtonul ca intr-adevar China implementeaza sanctiunile decise de Natiunile Unite? Ce e de negociat acolo, daca intelegem termenul "negociere" in mod clasic, adica fiecare trebuie sa faca niste concesii? Si se mai pune intrebarea: care optiuni militare sunt realiste? Ajungi rapid intr-un punct mort la aceasta intrebare.

Sigur ca SUA ar putea lansa o lovitura preventiva - asa cum au facut in Siria. Dar cu ce tinta? Daca ar lovi poligonul nuclear, riscul ar fi prea mare ca materialul radioactiv sa ajunga pana pe teritoriul Chinei.

O actiune de "decapitare" impotriva conducerii lui Kim Jong-un ar crea haos major, neavand niciun impact asupra conducerii militare a Coreei de Nord. Un atac in regiunile de granita asupra trupelor stationate acolo, care sunt cele mai bune din Coreea de Nord?

Caz clasic de auto-disuasiune

Toate acestea sunt in regula, in teorie. Dar chiar daca un numar foarte mic de artilerie si/sau de baterii de rachete ramane intact, ar fi destul ca sa aduca destule daune aliatului SUA, Coreea de Sud (pe care Donald Trump a promis sa o protejeze).

Capitala Coreei de Sus, Seul, se afla foarte aproape de granita cu Coreea de Nord si este atat de mare incat proiectilele nord-coreene nici nu ar trebui sa fie atat de precise.

Citeste si

Donald Trump: Este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de Nord. Absolut!Tensiuni intre Washington si Seul? Trump a cerut Coreei de Sud sa plateasca pentru scutul antiracheta american. A fost refuzatCoreea de Nord ameninta din nou SUA: Vor fi sterse de pe fata PamantuluiChinezii le cer americanilor sa-si ia sistemul antiracheta din Coreea de Sud. E cam aceeasi suparare ca a rusilor pe DeveseluArmata chineza e mobilizata la granita cu Coreea de Nord si e in alertaSUA incoltesc Coreea de Nord: Nave de razboi japoneze se alatura americanilor

Avem de a face in Coreea cu un caz clasic de auto-disuasiune. Nu exista nicio iesire?

Kim Jong-un si-a adus tara si o ...citeste mai departe despre "Trump si dilema lui coreeana" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump atac Coreea de Nord , #Stiri International