Trump nu vrea sa spuna cine il viziteaza la Casa Alba, cum facea Obama

Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 09:18
2689 citiri

Administratia Donald Trump a anuntat vineri ca nu va reactiva registrul public online al vizitatorilor de la Casa Alba introdus sub Barack Obama, invocand motive de securitate si de confidentialitate, transmite AFP.

In perioada mandatelor presedintelui Barack Obama, lista persoanelor care au intrat la Casa Alba - inclusiv congresmeni, responsabili, demnitari, ambasadori si responsabili straini - a fost aproape de la inceput disponibila pe internet, prin intermediul unui formular de cautare. Au fost permise numai cateva exceptii de la aceasta regula, in special pentru vizitele strict personale ale familiei Obama sau din motive de securitate nationala.

Acest registru a fost o mina de informatii pentru mass-media si ONG-uri care examinau eventualele conflicte de interes din randul executivului, chiar daca responsabili ai administratiei au fost intotdeauna capabili sa ocoleasca regula intalnind diverse persoane in alte locuri din Washington.

La scurt timp dupa venirea la putere a lui Donald Trump la 20 ianuarie, baza de date a devenit indisponibila. Iar vineri, Casa Alba a confirmat ca nu o va mai publica online, registrul public nefiind o obligatie legala.

Potrivit executivului, citat de publicatiile Time si Washington Post, decizia a fost luata din cauza unor "riscuri importante pentru securitatea nationala si a unor chestiuni de confidentialitate".

O asociatie de promovare a transparentei vietii publice au actionat in judecata administratia Obama la inceputul mandatului acestuia pentru a obtine publicarea registrului. Casa Alba, sub conducerea democratilor, a cedat, acceptand de bunavoie publicarea listei vizitatorilor, pentru prima data.

In acest an, mai multe asociatii au lansat o actiune in justitie pentru a constrange administratia Trump sa se conformeze acestui precedent, nu doar pentru Casa Alba, dar si pentru resedinta de la Mar-a-Lago, in Florida, unde presedintele SUA primeste frecvent vizitatori, precum si pentru Trump Tower la New York. ...citeste mai departe despre "Trump nu vrea sa spuna cine il viziteaza la Casa Alba, cum facea Obama" pe Ziare.com

#Trump Casa Alba , #Stiri International