Trump incepe primul sau turneu international important, in speranta ca va linisti furtuna de la Washington

Vineri, 19 Mai 2017, ora 12:42
964 citiri

Presedintele Donald Trump, care se confrunta cu o adevarata furtuna la Washington, pleaca vineri intr-un turneu in strainatate - la Ryad, Ierusalim, Betleem, Roma, Bruxelles si in Sicilia - care va fi analizat in cele mai mici detalii de intreaga lume.

Acest prim turneu extrem de aglomerat - cinci tari in opt zile, nenumarate intrevederi bilaterale, de la regele Salman al Arabiei Saudite, la papa Francisc si noul lider francez Emmanuel Macron - se anunta un exercitiu periculos pentru presedintele american, considera AFP.

Avalansa de dezvaluiri care a precedat plecarea sa l-a pus intr-o pozitie delicata in Statele Unite si a alimentat semnele de intrebare privind capacitatea sa de a reprezenta tata, in calitate de lider, in prezenta omologilor sai.

"Adevarul este ca nimeni nu stie cum se va comporta Donald Trump sau ce va spune la astfel de reuniuni, pentru ca nu a mai fost cazul", explica Stephen Sestanovici de la centrul de reflectie Council of Foreign Relations.

Anturajul presedintelui imprevizibil da asigurari ca acesta va adopta un stil "amical, dar franc", ce va garanta eficienta in relatiile internationale.

Donald Trump, caruia nu ii plac deplasarile lungi, va fi insotit de sotia sa, Melania, foarte discreta pana acum. De asemenea, fiica sa Ivanka si ginerele sau Jared Kushner, doi dintre cei mai apropiati consilieri ai sai, vor fi prezenti la bordul Air Force One.

Foto: Arhiva Hepta.ro

In fapt, magnatul, care in domeniul politicii externe si-a schimbat radical discursul fata de campania electorala, va trebui sa explice cum si in ce masura sloganul sau favorit, "America pe primul plan", este compatibil cu multilateralismul.

"Presedintele Trump stie ca America pe primul plan nu inseamna America singura, ci din contra", a spus generalul H.R. McMaster, consilier pentru Securitate Nationala. Dar, dincolo de o formulare intoarsa cu succes, semnele de intrebare raman numeroase.

Discurs privind Islamul

Casa Alba anunta o deplasare "istorica", in cursul careia presedintele va cunoaste mai bine trei mari religii monoteiste.

La Ryad, unde va ajunge sambata, Donald Trump va incerca sa sublinieze diferentele fata de predecesorul sau, care era privit cu neincredere de monarhiile sunnite din Golf.

Discursul dur la adresa Iranului siit, tacerea privind respectarea drepturilor omului, anunt asteptat privind contracte de armament - ingredientele pentru o primire calduroasa sunt reunite.

Insa presedintele face un pariu riscant ...citeste mai departe despre "Trump incepe primul sau turneu international important, in speranta ca va linisti furtuna de la Washington" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump turneu international, #Donald Trump scandal , #Stiri International