Trump ignora avertismentele si creste taxele pentru importurile de otel si aluminiu: Daca vreti sa le evitati, instalati-va fabrica in SUA

Joi, 08 Martie 2018, ora 23:55
974 citiri

Presedintele american, Donald Trump, a impus joi taxe pe importurile de otel si de aluminiu, ignorand avertismentele repetate ale mai multor aliati, in frunte cu Uniunea Europeana, asupra riscurilor unui razboi comercial cu consecinte imprevizibile.

"Daca vreti sa evitati aceste tarife, instalati-va fabrica de otel in America si veti beneficia si de reduceri de taxe", a declarat Trump.

Dupa mai multe zile de intense speculatii, Trump a semnat, la Casa Alba, documentele controversate care marcheaza o schimbare protectionista clara, noteaza AFP, la 13 luni de la preluarea puterii.

Decizia de joi a fost anuntata in aceeasi zi in care 11 state au resuscitat, in Chile, Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), considerat terminat in urma cu un an odata cu retragerea Statelor Unite.

Aceste taxe, de 25% pe importurile de otel si de 10% pentru cele de aluminiu, vor intra in vigoare in 15 zile.

Canada, primul partener comercial si primul furnizor de otel al Statelor Unite, va fi totusi exceptata "pentru moment", la fel ca si Mexicul. O decizie pe termen mediu privind cele doua tari vecine SUA va depinde in special de rezultatul negocierilor in curs asupra Acordului de liber-schimb nord-american (NAFTA).

Potrivit unui oficial al executivului american, toate tarile vizate vor putea incepe discutii cu Statele Unite pentru a negocia, la randul lor, o eventuala exceptare.

Trump anunta tarife suplimentare la importurile de otel si aluminiu. Bursa se prabuseste de teama unui razboi comercial cu ChinaUE ameninta cu o reactie ferma, dupa ce Trump a anuntat ca majoreaza substantial tarifele la importurile de otel si aluminiuEuropa vrea sa impuna tarife pentru motocicletele Harley-Davidson si blugii Levi's, ca reactie la taxele vamale anuntate de TrumpRazboiul pe tarifele comerciale continua: Trump ameninta UE ca va suprataxa masinile produse in EuropaTaxele vamale simetrice cu care se ameninta reciproc Trump si UE ar putea fi ilegale ...citeste mai departe despre "Trump ignora avertismentele si creste taxele pentru importurile de otel si aluminiu: Daca vreti sa le evitati, instalati-va fabrica in SUA" pe Ziare.com

#Donald Trump taxe otel aluminiu , #Stiri International