Trump i-a cerut procurorului general sa claseze dosarul impotriva "vanatorului de imigranti" Joe Arpaio. Daca n-a reusit, l-a gratiat

Duminica, 27 August 2017, ora 16:44
696 citiri
Trump i-a cerut procurorului general sa claseze dosarul impotriva "vanatorului de imigranti" Joe Arpaio. Daca n-a reusit, l-a gratiat
Foto: Arhiva Facebook/Joe Arpaio

Presedintele american Donald Trump i-a cerut procurorului general Jeff Sessions sa renunte la urmarirea penala a fostului serif controversat Joe Arpaio, unul dintre ferventii sai sustinatori care a fost condamnat in iulie, iar apoi a fost gratiat de presedinte vineri, dezvaluie The Washington Post (WP), scrie AFP.

Donald Trump, ingrijorat in primavara de turnura pe care o lua cazul acestui serif prea zelos impotriva imigrantilor hispanici, l-a intrebat pe Sessions "daca ar fi posibil ca Guvernul sa claseze dosarul penal impotriva lui Arpaio, dar i s-a raspuns ca ar fi nepotrivit", afirma trei persoane la curent cu aceasta discutie, potrivit WP.

Dupa aceasta intalnire, Trump a decis sa lase dosarul sa fie judecat si, in cazul in care seriful ar fi fost condamnat, sa-l gratieze, scrie ziarul.

Ceea ce a facut vineri seara, asa cum a anuntat Casa Alba intr-un comunicat: "seriful Joe Arpaio are acum 85 de ani si, dupa peste 50 de ani de serviciu admirabil fata de tara noastra, merita o gratiere prezidentiala".

Membri ai Partidului Republican al lui Trump au denuntat aceasta gratiere prezidentiala a lui Joe Arpaio.

Intre ei se afla doi senatori din Arizona, John McCain si Jeff Flake, dar si presedintele camerei reprezentantilor Paul Ryan.

"Presedintele Camerei (Reprezentantilor) dezaproba aceasta decizie", a declarat sambata purtatorul sau de cuvant Doug Andres.

Seriful a fost gasit vinovat, la sfarsitul lui iulie, iar pronuntarea pedepsei era prevazuta in octombrie.

Joe Arpaio a reprezentat, timp de aproape un sfert de secol, un aparator al ordinii neinduplecat, in comitatul Maricopa, in Arizona (sud-vest). El a fost condamnat pentru ca a incalcat un ordin al unui judecator federal care ii interzicea patrulele pe care le organiza.

Acest sustinator al lui Trump, care s-a autointitulat "seriful cel mai dur din America", si-a forjat o reputatie foarte controversata, prin masuri in mod deeschis bazate pe o tintire discriminatorie si revendicate ca atare impotriva strainilor hispanici.

In campania prezidentiala americana, in 2016, Joe Arpaio si-a exprimat in mod public sustinerea fata de miliardarul newyorkez. ...citeste mai departe despre "Trump i-a cerut procurorului general sa claseze dosarul impotriva "vanatorului de imigranti" Joe Arpaio. Daca n-a reusit, l-a gratiat" pe Ziare.com

#Trump procuror renuntare dosar Joe Arpaio , #Stiri International