Trump explica de ce a taiat ajutorul pentru rebelii din Siria: Era periculos si ineficient

Marti, 25 Iulie 2017, ora 09:50
1131 citiri
Trump explica de ce a taiat ajutorul pentru rebelii din Siria: Era periculos si ineficient
Foto: Facebook/Donald J. Trump

Presedintele american Donald Trump a declarat, luni, ca programul SUA de ajutor pentru gruparile rebele siriene era "masiv, periculos si ineficient", intr-o incercare de a explica de ce a hotarat suspendarea acestuia.

Declaratia sa intervine la trei zile dupa anuntul facut de generalul Tony Thomas, seful fortelor speciale americane, potrivit caruia SUA pun capat acestui program care a functionat timp de patru ani.

Washington Post a dezvaluit ca presedintele Trump este cel care a decis acum o luna incetarea programului respectiv.

Anuntand inchiderea programului, generalul Thomas a asigurat ca decizia nu a fost luata pentru a multumi Rusia, principalul aliat al presedintelui Bashar al-Assad, ci in cadrul eforturilor destinate gasirii unei solutii la conflictul din Siria.

Cu toate acestea, Washington Post titra luni: "Cooperarea cu Rusia devine un element central al strategiei lui Trump in Siria", citand o serie de oficiali sub rezerva anonimatului.

Reactia lui Donald Trump a venit pe Twitter: "Washington Post al Amazon a inventat fapte despre decizia mea de a pune capat livrarilor masive, periculoase si ineficiente pentru rebelii sirieni care lupta impotriva lui al-Assad".

Predecesorul lui Trump la Casa Alba, Barack Obama, aprobase acest program de ajutor in 2013 intr-un moment in care diferite grupari rebele incercau sa obtina sprijin international in cadrul luptei impotriva regimului sirian.

Mii de combatanti rebeli au fost instruiti si inarmati. Dar angajamentul SUA a ramas ambivalent din cauza indoielilor cu privire la capacitatea rebelilor de a-l inlatura pe Bashar al-Assad de la putere, prioritatea fiind acordata luptei impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic.

Interesul pentru acest program s-a erodat si mai mult in 2016 dupa pierderea de catre rebeli a zonelor din orasul Alep, in nordul Siriei, in urma unei vaste ofensive desfasurate de armata siriana cu sprijinul Rusiei. ...citeste mai departe despre "Trump explica de ce a taiat ajutorul pentru rebelii din Siria: Era periculos si ineficient" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump ajutor CIA rebeli Siria , #Stiri International