Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Trump, condamnat sa plateasca 2 milioane de dolari pentru ca si-a folosit fundatia de binefacere ca instrument politic in scop personal

Trump, condamnat sa plateasca 2 milioane de dolari pentru ca si-a folosit fundatia de binefacere ca instrument politic in scop personal
Donald Trump a fost conamnat de un tribunal de la New York sa plateasca doua milioane de dolari reprezentand reparatii, in cadrul unui acord amiabil, din cauza ca si-a folosit fundatia - Trump Foundation - ca instrument politic.

Procurorul statului New York a atacat in justitie fundatia si pe administratorii acesteia in iunie 2018, acuzandu-l pe Trump de faptul ca a folosit aceasta orgaizatie in scopuri personale si nu pentru a face acte de caritate, relateaza AFP.

In pofida faptului ca presedintele american a dat asigurari in mai multe randuri ca nu a comis vreo infractiune in acest dosar, Trump a incheiat - la fel ca trei dintre copiii sai, si anume Donald Jr, Eric si Ivanka - un acord amiabil cu procurorul Letitia James, pentru ca aceasta sa puna capat procedurii, potrivit unor documente depuse la dosar.

Ultima parte a acestui acord vizeaza o gala de caritate organizata in ianuarie 2016 in Iowa.

Evenimentul a fost gestionat, de fapt, de echipa sa de campanie. Suma de 2,8 milioane de dolari - stransa in cursul acestei gale - doar a tranzitat fundatia, folosita ca instrument de campanie de catre Donald Trump.

Banii au fost dati, pana la urma, unor asociatii de sustinere a veteranilor, insa procurorul a denuntat un amestec intre activitatile politica si umanitara, intr-o demostratie publica a generozitatii lui Donald Trump.

Pentru a sanctiona nerespectarea de catre Trump a obligatiilor sale de administrator de fundatie, o judecatoare de la Curtea Suprema a statului New York, Saliann Scarpulla, l-a condamnat pe presedintele Statelor Unite la plata sumei de doua milioane de dolari reparatii.

Aceste fonduri urmeaza sa fie impartite intre opt asociatii de caritate, au anuntat serviciile procurorului James intr-un comunicat.

"Procurorul New Yorkului denatureaza in mod voit acest acord, in scopuri politice", a denuntat joi presedintele american intr-un comuncat publicat pe Twitter.

"Eu sunt singura persoana pe care o cunosc, poate singura persoana din lume care poate da multi bani operelor de caritate (...) si care sa fie atacata de politicieni din statul New York", s-a aparat Trump.

Potrivit procurorului James, Trump "recunoate personal ca a folosit in mod necuvenit fonduri ale fundatiei".

Potrivit hotararii, Donald Trump si-a asumat mai multe angajamente in fata Curtii prin care "comportamentul care a generat aceasta actiune sa nu se mai repete in viitor".

Fundatia a fost dizolvatain mod oficial in decembrie 2018. ...citeste mai departe despre "Trump, condamnat sa plateasca 2 milioane de dolari pentru ca si-a folosit fundatia de binefacere ca instrument politic in scop personal" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 918 ori