Trump avertizeaza Iranul ca cei care sustin terorismul risca sa ajunga victime. Teheranul reactioneaza

Joi, 08 Iunie 2017, ora 14:26
967 citiri
Trump avertizeaza Iranul ca cei care sustin terorismul risca sa ajunga victime. Teheranul reactioneaza
Foto:Twitter/President Trump

Presedintele SUA, Donald Trump, a avertizat miercuri Iranul dupa atacurile comise la Teheran, afirmand ca aceia care sustin terorismul risca sa devina "victime", declaratie pe care seful diplomatiei iraniene a calificat-o drept "repugnanta".

"Subliniem ca statele care sustin terorismul risca sa devina victimele raului pe care il sustin", a afirmat Trump, potrivit unui comunicat.

Presedintele republican a subliniat ca se roaga pentru "poporul iranian" precum si pentru "victimele nevinovate" ale atacurilor de la Teheran, revendicate de gruparea Stat Islamic care s-au soldat cu 13 morti si cu zeci de raniti. La randul lor, Gardienii Revolutiei, armata de elita a regimului iranian, au acuzat SUA si Arabia Saudita de implicare in aceste atentate.

Seful diplomatiei iraniene Mohammad Javad Zarif a calificat "dezgustatoare" afirmatiile presedintelui SUA, Donald Trump. "Comunicatul Casei Albe este dezgustator (...) in timp ce iranienii se confrunta cu teroarea sustinuta de clientii americanilor", a scris Zarif intr-un mesaj difuzat pe contul sau de Twitter, la o zi de la atacurile fara precedent comise la Teheran.

Repugnant WH statement & Senate sanctions as Iranians counter terror backed by US clients.Iranian people reject such US claims of friendship- Javad Zarif (@JZarif) 8 iunie 2017

SUA si Iranul nu au relatii diplomatice. Incalzirea relatiilor initiata de fostul presedinte american Barack Obama, semnatarul unui acord privind dosarul nuclear iranian in 2015, a fost oprita de succesorul sau Donald Trump.

Acesta a promis in numeroase randuri in timpul campaniei electorale ca va anula acest acord si si-a orientat politica sa externa spre Arabia Saudita (sunnita), mare rival al Iranului siit in regiune.

In cursul unei recente vizite in Arabia Saudita, Donald Trump a acuzat Teheranul ca "finanteaza, inarmeaza si antreneaza teroristi (...) care raspandesc distrugerea si haosul in regiune" si a cerut tuturor tarilor "sa izoleze" Iranul.

Potrivit unui inalt responsabil iranian, autorii atacurilor intreprinse miercuri impotriva parlamentului si a mausoleului lui Khomeini la Teheran sunt cetateni iranieni care fusesera recrutati de gruparea Stat Islamic, a declarat un inalt responsabil iranian.

Presedintele Iranului il sfideaza pe Trump: Nu trebuie sa cerem voie nimanui sa construim racheteTeheranul i-a raspuns lui Trump: Si americanii au interdictie in Iran ...citeste mai departe despre "Trump avertizeaza Iranul ca cei care sustin terorismul risca sa ajunga victime. Teheranul reactioneaza" pe Ziare.com

#atacuri Teheran, #sustinatori terorism victime, #Trump avertizare Iran , #Stiri International