Trump a lasat sa se inteleaga ca Ierusalimul ar putea fi impartit. Ministru: Israelul nu va accepta

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 17:29
975 citiri
Trump a lasat sa se inteleaga ca Ierusalimul ar putea fi impartit. Ministru: Israelul nu va accepta
Foto: Arhiva Facebook/White House

Presedintele SUA, Donald Trump, a anuntat miercuri seara decizia de a considera orasul Ierusalim drept capitala Israelului. Anuntul, o premiera in ultimii douazeci de ani in politica americana din zona, a nascut vii controverse. Daca Israelul a salutat anuntul imediat, liderii tarilor din regiune au condamnat decizia sefului de la Casa Alba si au anuntat ca procesul de pace va fi afectat iremediabil.

Nici sefii de state din Europa nu au fost de acord cu Donald Trump, cei mai vocali fiind presedintele Frantei, cancelarul Germaniei si premierul Marii Britanii.

Daca in urma cu doua zile liderii israelieni erau entuziasmati de decizia presedintelui american, vineri, Zeev Elkin, ministrul pentru Afacerile Ierusalimului, a observat ca Donald Trump a evitat sa descrie Ierusalimul ca fiind capitala indivizibila si eterna a Israelului, o terminologie utilizata de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniana vrea ca Ierusalimul de Est sa devina capitala viitorului stat palestinian. "Cred ca (presedintele SUA, n.r) a evitat in mod premeditat aceste referiri in discursul sau. Ba chiar a sugerat ca frontierele Ierusalimului vor fi stabilite ca rezultat al negocierilor, ceea ce presupune posibilitatea unei divizari", a mai declarat Zeev Elkin, citat de postul de radio Tel Aviv 102 FM si de cotidianul Jerusalem Post, preluate de Mediafax.

Ministrul pentru Afacerile Ierusalimului nu este singurul demnitar israelian care a observat ca Donald Trump nu a oferit asigurari ca Ierusalimul nu va fi impartit. Zeev Elkin, un membru al Guvernului Benjamin Netanyahu, sugereaza ca o parte a orasului ar putea intra sub control palestinian in urma negocierilor afirmand ca Israelul nu va accepta niciun fel de divizare.

In declaratiile oficiale facute dupa anuntul lui Donald Trump, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a insistat ca Ierusalimul nu va fi divizat. Dar ambasadorul Israelului in SUA, Ron Dermer, a admis ca recunoasterea Ierusalimului drept capitala a Israelului nu exclude posibilitatea suveranitatii palestiniene asupra unor zone ale orasului.

Cel putin doi palestinieni au fost ucisi si 100 au fost raniti, vineri dupa-amiaza, in urma confruntarilor cu serviciile de securitate israeliene. Miercuri, mii de oameni au protestat in Ierusalim si in mai multe orase din Cisiordania si Fasia Gaza fata de hotararea presedintelui Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului. Proteste violente au loc si la intrarea in Centrul vechi al orasului ...citeste mai departe despre "Trump a lasat sa se inteleaga ca Ierusalimul ar putea fi impartit. Ministru: Israelul nu va accepta" pe Ziare.com

#Ierusalim capitala Israel, #Donald Trump Israel , #Stiri International