Transnistria, spatiul perfect pentru a face avere, dar nu pentru a o pastra (Financial Times)

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 13:34
1282 citiri
Transnistria, spatiul perfect pentru a face avere, dar nu pentru a o pastra (Financial Times)

Transnistria opera oportunitati de a face avere, insa nu si de a o pastra intrucat gradul de instabilitate este ridicat, potrivit Financial Times care sugereaza o posibila schimbare de regim.

Transnistria este o zona decorata cu statul ale lui Lenin, un loc provincial care nu are nici timpul, nici resursele de a fi recunoscuta ca stat.

Cu toate acestea observatorii pe termen lung aflati aici nu sunt asa de siguri in privinta ideii ca Transnistria este "un rai al contrabandistilor". "Multe lucruri despre contrabanda reprezinta dezinformarea de la Chisinau", a declarat un diplomat european.

Izolarea la care a fost condamnata Transnistria de liderul sau, Igor Smirnov, presupune costuri importante.

Astfel, nicio alta tara nu accepta timbrele sale vamale, ceea ce inseamna ca produsele de export trebuie timbrate mai intai de autoritatile transnistrene, apoi duse la Chisinau pentru a fi aprobate de autoritatile vamale moldovene, dupa care duse inapoi catre est, pe o ruta ce ocoleste regiunea, pentru a fi exportate prin portul ucrainean Odessa.

O ingrijorare si mai mare pentru oamenii de afaceri este ca R.Moldova ar putea sa nu recunoasca privatizarile realizate de regimul transnsitrean, vazut ca nelegitim.

In plus, odata cu schimbarea de regim din R.Moldova, unde guvernarea lui Vladimir Voronin a fost inlocuita cu o coalitiei diversa, prooccidentala, multi considera ca si Igor Smirnov este pe cale sa fie inlaturat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#transnistria, #igor smirnov, #republica moldova , #Stiri International