The Economist: De ce globalizarea nu reduce inegalitatea dintre tarile sarace

Joi, 04 Septembrie 2014, ora 08:41
3047 citiri
The Economist: De ce globalizarea nu reduce inegalitatea dintre tarile sarace

Globalizarea a crescut gradul de egalitate de pe planeta. Iar cum comunicatiile sunt din ce in ce mai ieftine si transportul mai rapid, tarile in curs de dezvoltare au redus decalajul fata de tarile din lumea bogata.

Dar in multe economii in curs de dezvoltare povestea este mai putin roz: inegalitatea s-a inrautatit.

Indicele Gini masoara inegalitatea, clasata intre zero si unu. Daca acest indice este unu, inseamna ca intregul venit al unei tari se duce catre o singura persoana; un scor de zero, inseamna ca totul este impartita in mod egal. In Africa sub-sahariana, indicele Gini a avut o crestere de 9% intre 1993 si 2008, iar cel din China a crescut cu 34% in ultimii douazeci de ani. In numai cateva tari, acesta a scazut. "Este globalizarea de vina in aceasta situatie?", se intreaba The Economist.

Care este parerea economistilor

De obicei, economistii spun ca nu. Teoria de baza prevede ca inegalitatea scade atunci cand tarile emergente intra pe pietele globale. Teoria avantajului comparativ se gaseste in fiecare manual de economie. Se spune ca tarile sarace produc bunuri care necesita cantitati mari de forta de munca necalificata. In acelasi timp, tarile bogate se concentreaza pe cele care necesita o calificare ridicata.

De exemplu, Thailanda este un mare exportator de orez, in timp ce SUA este cel mai mare exportator de servicii financiare. Pe masura ce cresc schimburile comerciale la nivel mondial, spune teoria, cererea de muncitori necalificati din tarile sarace este in crestere; in acelasi timp, cei calificati din aceste tari sunt mai putin necesari. Cu cat mai multi angajatori se inghesuie sa obtina serviciile lor, muncitorii necalificati din tarile in curs de dezvoltare obtin salarii mai mari, in timp ce cei calificati, nu. Rezultatul este ca inegalitatea scade.

Ce teorii au aparut de pe urma inegalitatii

Dar inegalitatea ridicata de astazi din tarile sarace da nastere la noi teorii. Una pune accentul pe outsourcing - tarile bogate transfera parti ale procesului de productie in tarile sarace. Contrar a ce se crede in piata, multinationalele din tarile sarace folosesc adesea muncitori calificati si platesc salarii mari. Un studiu a aratat ca muncitorii vietnamezi din fabricile de imbracaminte si incaltaminte cu capital strain, plus cei de la subcontractanti, sunt printre cetatenii vietnamezi cu cele mai mari cheltuieli casnice.

Un raport al OECD a aratat ca salariile medii platite de companiile straine sunt cu 40% mai mari decat cele platite de firmele locale. Ba mai mult, lucratorii calificati de multe ori ajung sa fie in subordinea directa a managerilor din tarile bogate, sau sa lucreze la o companie puternica din lume. Aceasta poate stimula productivitatea lor. O productivitate mai mare le permite sa ceara salarii mai mari.

Prin contrast, muncitori necalificati, sau cei saraci din mediul rural, nu au parte de astfel de oportunitati. Productivitatea lor nu creste. Din aceste motive, globalizarea poate stimula salariile muncitorilor calificati, in timp ce blocheaza salariile celor necalificati. Rezultatul este ca inegalitatea creste.

Ce alte pareri sunt

Alte teorii economice incearca sa explice de ce inegalitatile din tarile in curs de dezvoltare au atins astfel de culmi. Un laureat al Premiului Nobel, Simon Kuznets, a sustinut ca o crestere a inegalitatii era inevitabila in stadiile incipiente ale dezvoltarii. El a apreciat ca cei care au avut ceva bani pentru a incepe o afacere ar putea obtine castiguri mari din investitii, si ar putea beneficia, astfel, de o crestere, in timp ce cei care nu au avut nimic, ar putea ramane ancorati in saracie. Numai dezvoltarea economica si nevoia de redistribuire ar putea reduce inegalitatea.

Intr-adevar, dovezile recente arata ca o crestere a inegalitatii din tarile in curs de dezvoltare s-a incetinit, ceea ce va da nastere la noi intrebari in randul economistilor. Dar, asa cum stau lucrurile, globalizarea ar putea promova numai egalitatea in randul celor mai sarace tari din lume.

#globalizare mondiala, #tari emergente, #the economist globalizare , #Stiri International