Tezaurul nazist, la un pas de retrocedare - legea care face valuri in Germania

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 15:20
1602 citiri
Tezaurul nazist, la un pas de retrocedare - legea care face valuri in Germania
Foto: Le Parisien

Cornelius Gurlitt, 81 de ani, fiul unui negustor de arta cu un trecut tulbure din timpul celui de-al Treilea Reich, suspectat de a fi posesorul unor opere de arta furate de la evreii sub nazism, doreste sa faca lumina in legatura cu cele aproximativ 1.400 opere in discutie. In plus, prin avocatii lui, acesta cere statului german returnarea tezaurului nazist.

Gurlitt a aparut pe scena internationala in noiembrie 2012, cand presa germana anunta descoperirea a peste 1.400 de opere, desene, gravuri si picturi ale celebrilor Chagall, Matisse sau Picasso, in apartamentul lui cu trei camere din Munchen, Bavaria.

In anii '30-'40, Hildebrand Gurlitt, tatal lui Cornelius, colectiona opere de arta. Pentru ca mama lui era evreica, i s-a ordonat de catre nazisti sa vanda operele jefuite de la evrei, catalogate ca "arta degenerata", dar negustorul le-a tinut ascunse, iar fiul sau le-a mostenit dupa moartea parintelui.

Peste 60 opere de arta, printre care si unele semnate de Monet, Renoir si ...citeste mai departe despre "Tezaurul nazist, la un pas de retrocedare - legea care face valuri in Germania" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tezaur nazist retrocedare, #opere furate nazisti, #Lex Gurlitt Germania , #Stiri International