Tensiunile dintre UE si Marea Britanie au fost vizibile inca din prima zi a Brexit

Joi, 30 Martie 2017, ora 20:04
780 citiri
Tensiunile dintre UE si Marea Britanie au fost vizibile inca din prima zi a Brexit
Foto: Ziare.com

Marea Britanie incepe joi sarcina dificila de a-si dezlega legislatia de cea a UE, in timp ce primele semne de tensiuni intre Londra si Bruxelles au aparut deja, din prima zi a procesului de divort care va dura doi ani.

In timp ce o parte dintre liderii UE se strang in Malta pentru a-si trasa strategia pentru discutiile dificile ce urmeaza, Londra urmeaza sa isi publice planul de a renunta la patru decenii de reglementari europene, comenteaza AFP.

Seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a cerut celorlalte 27 de state membre sa stranga randurile, pentru ca blocul comunitar sa treaca peste lovitura data de retragerea unuia dintre cei mai mari membri ai sai.

Primele semne de discordie au aparut deja: indignarea exprimata in legatura cu ceea ce a fost perceput drept o amenintare voalata din partea Londrei ca va renunta sau limita cooperarea cu UE in domeniul securitatii, daca nu va exista un acord.

"Daca iesim din Uniunea Europeana fara un acord, pozitia este ca ar trebui sa facem comert in termenii Organizatiei Mondiale a Comertului. In termeni de securitate, un esec in ajungerea la un acord ar insemna ca ar fi slabita cooperarea noastra in lupta impotriva infractiunii si terorismului", a scris May in scrisoarea trimisa lui Donald Tusk.

Negociatorul-sef al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, a raspuns imediat subliniind ca "securitatea cetatenilor este un subiect mult prea serios" pentru a fi luat ostatic al negocierilor.

Iar acesta este numai unul dintre obstacolele ce se prefigureaza in viitor. Primul punct pe agenda liderilor statelor membre este soarta celor trei milioane de cetateni UE care traiesc in Marea Britanie si a celor un milion de britanici din blocul comunitar.

Un alt nor care umbreste soarta negocierilor este asa-numita "factura de iesire" pe care Marea Britanie va trebui sa o plateasca, ce este estimata in prezent la pana la 60 miliarde de euro.

Insa, chiar inainte de inceperea negocierilor, parlamentarii britanici vor lansa procesul de amendare sau abrogare a normelor UE aplicate in Regatul Unit.

Premierul Theresa May a spus, miercuri, Parlamentului ca acest lucru este important, "pentru ca, in ziua in care iesim, toata lumea sa stie ce reguli se aplica in continuare si toata lumea sa stie unde ne aflam".

Intre timp, Juncker se va intalni in Malta cu presedintele Consiliului European Donald Tusk, cu cancelarul german Angela Merkel si cu premierul spaniol Mariano Rajoy.

"Deja ne este dor de voi" ...citeste mai departe despre "Tensiunile dintre UE si Marea Britanie au fost vizibile inca din prima zi a Brexit" pe Ziare.com

#tensuni Marea Britanie UE Brexit, #Marea Britanie declansare Brexit , #Stiri International