Tensiuni SUA-Iran: Administratia Trump a ordonat personalului non-esential sa paraseasca urgent Irakul

Miercuri, 15 Mai 2019, ora 14:39
907 citiri
Tensiuni SUA-Iran: Administratia Trump a ordonat personalului non-esential sa paraseasca urgent Irakul
Foto: Arhiva Pixabay

Departamentul de Stat al SUA a ordonat, miercuri, parasirea Irakului de catre "angajatii guvernamentali din personalul non-esential", a anuntat ambasada SUA la Bagdad.

Facand referire la ambasada si la consulatul SUA de la Erbil (capitala Kurdistanului irakian), circulara mentioneaza ca "serviciile consulare ordinare vor fi suspendate temporar", transmit Reuters si dpa.

"Guvernul Statelor Unite dispune de capacitate limitata de a furniza servicii de urgenta cetatenilor americani in Irak", mai arata documentul citat.

In declaratie se recomanda celor vizati "plecarea cu transportul comercial cat mai rapida posibil".

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a explicat ca decizia de retragere a personalului non-esential de la cele doua reprezentante diplomatice se bazeaza pe o evaluare a situatiei securitatii, dar a precizat ca nu va oferi detalii despre numarul functionarilor vizati de aceasta masura.

"Asigurarea securitatii personalului guvernamental si a celorlalti cetateni ai SUA este prioritatea noastra majora si avem incredere in serviciile de securitate irakiene pentru protectia noastra. Insa aceasta amenintare este grava si dorim sa reducem riscul de vatamare", a mentionat reprezentantul diplomatiei americane.

Decizia survine la o zi dupa ce Comandamentul central al SUA a anuntat ca fortele SUA din Irak si Siria au fost plasate in stare de alerta ridicata, ca urmare a unor "amenintari credibile" din partea Iranului in regiune.

Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a declarat, marti, ca a primit asigurari atat de la Washington, cat si de la Teheran ca "lucrurile se vor incheia cu bine", in pofida retoricii belicoase a SUA si Iranului din ultimele saptamani.

Un reprezentant al Garzii Revolutionare iraniene a afirmat ca Teheranul va riposta la orice act de agresivitate din partea SUA.

SUA au anuntat la inceputul lunii mai desfasurarea in Golf a portavionului "USS Lincoln" si a unei forte de bombardiere. De asemenea, Washingtonul a mai anuntat trimiterea unei nave de razboi transportand vehicule, in special amfibii, si a unei baterii de rachete Patriot care urmeaza sa se alature flotei conduse de "USS Lincoln".

Pompeo spune ca SUA nu vor razboi cu Iranul, iar Rusia face apel la bun simt. Teheranul face un pas ingrijoratorStatele Unite se pregatesc sa trimita 120.000 de militari in Orientul Mijlociu pentru a lupta cu IranulPlanul SUA in caz de razboi cu Iranul: Pentagonul sa trimita 120.000 de militariOrientul ...citeste mai departe despre "Tensiuni SUA-Iran: Administratia Trump a ordonat personalului non-esential sa paraseasca urgent Irakul" pe Ziare.com

#tensiuni SUA Iran, #oficiali americani Irak , #Stiri International