Tensiuni in crestere in zona Golfului Persic: Apeluri la calm, dupa ce Trump a acuzat Iranul de atacurile asupra a doua petroliere

Sambata, 15 Iunie 2019, ora 14:06
1136 citiri
Tensiuni in crestere in zona Golfului Persic: Apeluri la calm, dupa ce Trump a acuzat Iranul de atacurile asupra a doua petroliere
Foto: US Navy

Tot mai multe indemnuri la calm se fac auzite, de teama izbucnirii unui razboi in regiunea Golfului Persic, in urma atacurilor vizand doua petroliere la Marea Oman, de care presedintele american Donald Trump a acuzat Iranul, care neaga orice implicare, relateaza AFP.

Doua petroliere - unul norvegian, iar celalalt japonez - au fost joi tinta unor atacuri de origine nedeterminata, in timp ce navigau in apropierea Stramtorii Ormuz, o ruta maritima strategica la nivel mondial.

Aceste atacuri au loc la o luna dupa sabotarea a patru nave - trei petroliere - in largul Emiratelor Arabe Unite (EAU) . Washingtonul a aratat la acea vreme cu degetul spre Teheran, care a dezmintit.

"Vedem vaporul, cu o mina care nu a explodat si asta e un semn" al Iranului, a dat asigurari vineri presedintele american la Fox News, bazandu-se pe o inregistrare video publicata de Pentagon.

Inregistrarea video pare sa arate acostarea unuia dintre petroliere de catre o vedeta rapida a Gardienilor Revolutiei, armata ideologica a regimului iranian, care retrage o "mina-ventuza neexplodata" de pe coca petrolierului.

Gardienii "nu voiau sa lase probe in urma lor", a apreciat Trump.

Moscova, aliata Iranului, a condamnat "dur" atacurile si a cerut Washingtonului "sa nu traga concluzii pripite", in contextul in care mai multi analisti au apreciat ca imaginile video nu sunt concludente.

ONU a cerut o ancheta independenta in vederea gasirii autorilor atacului.

Citeste mai departe despre "Tensiuni in crestere in zona Golfului Persic: Apeluri la calm, dupa ce Trump a acuzat Iranul de atacurile asupra a doua petroliere" pe Ziare.com.

#tensiuni Golf Persic SUA Iran , #Stiri International