Taxa pe tranzactii financiare intra pe ultima suta de metri: S-au stabilit toate detaliile

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 10:55
1748 citiri
Taxa pe tranzactii financiare intra pe ultima suta de metri: S-au stabilit toate detaliile

Comisia Europeana a adoptat joi o propunere ce include detaliile taxei pe tranzactiile financiare (TTF), care ar urma sa genereze venituri de 30-35 miliarde de euro pe an.

Asa cum au solicitat cele 11 state membre care vor aplica aceasta taxa, directiva propusa reia domeniul de aplicare si obiectivele propunerii initiale privind TTF prezentate de Comisie in septembrie 2011. Abordarea care consta in taxarea tuturor tranzactiilor care au o legatura cu zona de aplicare a TTF este mentinuta, la fel ca ratele de 0,1% pentru actiuni si obligatiuni si de 0,01% pentru instrumente financiare derivate.

Odata aplicata de cele 11 state membre (Franta, Germania, Belgia, Austria, Slovenia, Portugalia, Grecia, Slovacia, Italia, Spania, Estonia), aceasta taxa pe tranzactiile financiare ar trebui sa genereze venituri de 30-35 miliarde de euro pe an.

Propunerea de TTF adoptata contine unele modificari in comparatie cu cea initiala, pentru a tine cont de faptul ca taxa va fi implementata pe o scara geografica mai restransa decat se prevazuse initial. Aceste modificari au in principal scopul de a asigura claritatea juridica si de a consolida dispozitiile in materie de combatere a evaziunii si a abuzurilor.

Taxa pe tranzactii are trei obiective fundamentale

Propunerea vine in urma acordului de luna trecuta al ministrilor de finante din UE de a le permite celor 11 state membre sa introduca o TTF in cadrul cooperarii consolidate.

TTF are trei obiective fundamentale. In primul rand, ea va contribui la consolidarea pietei unice prin reducerea numarului de abordari nationale divergente in materie de impozitare a tranzactiilor financiare. In al doilea rand, ea va garanta ca sectorul financiar are o contributie echitabila si substantiala la veniturile publice. In cele din urma, TTF va sprijini masurile de reglementare, incurajand sectorul financiar sa se angajeze in activitati mai responsabile, orientate catre economia reala.

La fel ca in propunerea initiala, TTF va avea rate scazute, o baza impozabila larga si "plase de siguranta" impotriva delocalizarii sectorului financiar. Ca in propunerea precedenta, se va aplica "principiul resedintei".

Aceasta inseamna ca taxa va fi aplicabila daca una dintre partile la tranzactie este stabilita intr-un stat membru participant, indiferent de locul in care se desfasoara tranzactia. Acest lucru este valabil atat in cazul in care o institutie financiara implicata in tranzactie este ea insasi stabilita in zona de aplicare a TTF, cat si in cazul in care actioneaza in numele unei parti stabilite in zona respectiva.

Ca garantie suplimentara impotriva evitarii taxei, propunerea de astazi adauga si "principiul emiterii". Aceasta inseamna ca instrumentele financiare emise in cele 11 state membre vor fi impozitate atunci cand sunt tranzactionate, chiar daca persoanele care le tranzactioneaza nu sunt stabilite in zona de aplicare a TTF. In plus, propunerea include si dispozitii anti-abuz explicite.

La fel ca in propunerea initiala, pentru a proteja economia reala, TTF nu se va aplica activitatilor financiare de zi cu zi ale cetatenilor si ale intreprinderilor (de exemplu imprumuturi, plati, asigurari, depozite etc.). Ea nu se va aplica nici activitatilor bancare traditionale de investitie in contextul atragerii de capital si nici tranzactiilor financiare efectuate in cadrul unor operatiuni de restructurare.

Propunerea exclude totodata activitatile de refinantare, politica monetara si gestionarea datoriei publice. In consecinta, tranzactiile cu bancile centrale si cu BCE, cu Fondul european de stabilitate financiara si cu Mecanismul european de stabilitate si tranzactiile cu Uniunea Europeana vor fi exceptate de la plata taxei.

Directiva propusa va fi discutata de catre statele membre, in vederea implementarii sale in cadrul cooperarii consolidate. Toate cele 27 de state membre pot participa la discutiile cu privire la aceasta propunere. Cu toate acestea, numai statele membre care participa la cooperarea consolidata vor avea drept de vot si vor trebui sa ajunga la un acord unanim inainte de implementare. Va fi consultat totodata si Parlamentul European.

#taxa tranzactii financiare UE, #taxa tranzactii state UE, #taxa tranzactii financiare 2013 , #Stiri International