Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Puterile emergente vor sa scoata 'de pe piata' Banca Mondiala si FMI

Puterile emergente vor sa scoata 'de pe piata' Banca Mondiala si FMI


Marile economii emergente, asa-numitele tari BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - discuta infiintarea unor institutii financiare internationale prin care sa combata dezechilibrele economice si volatilitatea valutara.

In cazul in care o astfel de organizatie va fi creata, ea va ameninta pozitia traditionala in economia globala, ocupata in prezent de Banca Mondiala (BM) si FMI.

Liderii statelor BRICS, reuniti in Africa de Sud pentru un summit care incepe marti la Durban, vor aproba infiintarea unei banci internationale de dezvoltare, au afirmat oficiali ai celor 5 state, potrivit Bloomberg.

De asemenea, marile state emergente vor discuta utilizarea in comun a rezervelor valutare pentru combaterea crizelor balantei de plati sau crizelor valutare.

"Ratiunea fundamentala pentru statele BRICS este aproape sigur crearea unor noi institutii de tip Bretton Woods, inclinate catre lumea aflata in dezvoltare. Are loc o inclinare a balantei puterii catre lumea emergenta. Exista multe temeri de natura geopolitica in lumea occidentala referitoare la aceasta inclinare", comenteaza pentru Bloomberg Martyn Davies, director general al companiei de consultanta Frontier Advisory din Johannesburg.

Miza noilor institutii: Influenta in deciziile economice la nivel international

Statele BRICS, cu rezerve valutare cumulate de 4.400 miliarde de dolari si 43% din populatia lumii, incearca sa obtina mai multa influenta in sistemul economic si financiar global. Marile economii aflate in curs de dezvoltare cer de cativa ani reorganizarea conducerii Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International pentru a reflecta forta economica tot mai mare a lumii emergente.

BM si FMI au fost infiintate in urma tratatului incheiat la Bretton Woods, New Hampshire, in 1944. Liderii celor doua institutii sunt selectate in mod traditional din SUA si Europa de Vest, practica contestata de statele emergente.

Statele Unite nu au ratificat in 2010 un acord prin care statele emergente ar fi dobandit mai multa greutate in voturile din conducerea FMI. Anul trecut, economistul american Jim Yong Kim a obtinut presedintia Bancii Mondiale, in defavoarea candidatilor din Nigeria si Columbia, sustinuti de statele emergente.

Modul de finantare al noilor institutii reprezinta o problema

In timp ce liderii statelor BRICS si-ar putea da acordul de principiu la summitul din aceasta saptamana pentru crearea unei banci de dezvoltare, politicienii nu s-au inteles inca in privinta detaliilor operationale - cum va fi finantata si cum va functiona institutia.

Astfel, trimisul Kremlinului in Africa, Mikhail Margelov, a declarat ca summitul ar putea sa nu aduca noutati in privinta finantarii noii banci, potrivit Bloomberg. El a afirmat recent ca Rusia este in favoarea limitarii contributiei initiale a fiecarui stat la 10 miliarde de dolari.

"Va mai trece ceva timp pana cand va fi fezabil pentru aceasta banca sa inceapa sa finanteze, sa zicem, un proiect de cale ferata. Mai este mult pana atunci", comenteaza la randul sau un analist al Standard Bank Group, cea mai mare banca din Africa.

Ministrul sud-african al Comertului, Rob Davies, a afirmat recent ca si utilizarea in comun a rezervelor valutare pentru a combate crizele de moneda este o perspectiva indepartata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2020 ori