Ce decizii au luat țările privind gazul rusesc. Unele au profitat de prețul mic și au cumpărat cantități semnificative

Luni, 18 Aprilie 2022, ora 07:43
880 citiri
Ce decizii au luat țările privind gazul rusesc. Unele au profitat de prețul mic și au cumpărat cantități semnificative
Abordarea diferă de la țară la țară FOTO Unsplash

O abordare divizată a ţărilor faţă de livrările ruse de petrol şi gaze, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, a devenit mai evidentă în ultimele săptămâni, unele naţiuni anunţând interzicerea importurilor de energie din această ţară, în timp ce altele le dublează, relatează Business Insider.

Când Rusia a lansat un atac fără precedent asupra Ucrainei la începutul acestui an, naţiunile occidentale şi-au unit forţele pentru a impune sancţiuni ţării în efortul de a pedepsi Rusia pentru acţiunile sale.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Măsurile punitive variază de la blocarea accesului anumitor bănci ruseşti la sistemul bancar global SWIFT şi până la blocare de către UE şi alte ţări europene a zborurilor ruseşti în spaţiul lor aerian.

Pe măsură ce războiul continuă, ţările aplică acum sancţiuni asupra sectorului energetic al Rusiei, care are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume şi este al treilea mare producător de petrol, reprezentând aproximativ 12% din producţia mondială de petrol.

Iată cum unele ţări se confruntă cu problemele energetice, în contextul invazţiei Rusiei în Ucraina.

Italia

Italia îşi temperează dependenţa de gazul rusesc apelând la ţări precum Egipt şi Algeria pentru aprovizionarea cu energie.

Eni, gigantul italian de petrol şi gaze, a semnat recent un acord-cadru cu Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS), care a spus că va contribui la maximizarea producţiei de gaze şi a exporturilor de gaze naturale lichefiate.

Potrivit Reuters, Italia îşi asigură aproximativ 40% din importurile de gaze din Rusia. De asemenea, a fost de acord să-şi intensifice importurile de gaze din Algeria cu aproximativ 40% în timpul războiului.

Statele baltice

Luna aceasta, statele baltice care includ Lituania, Letonia şi Estonia, au redus importurile de gaze ruseşti.

”De la 1 aprilie, gazele naturale ruseşti nu mai circulă în Letonia, Estonia şi Lituania”, spune Uldis Bariss, CEO al Conexus Baltic Grid, operatorul de stocare a gazelor naturale din Letonia, pentru Al Jazeera.

Lituania a devenit prima ţară europeană care a abandonat livrările ruseşti de energie în urma războiului din Ucraina.

”Dacă putem face asta, o poate face şi restul Europei!” a declarat pe Twitter preşedintele ţării, Gitanas Nauseda.

SUA

În afara Europei, SUA au interzis şi imp ...citeste mai departe despre "Ce decizii au luat țările privind gazul rusesc. Unele au profitat de prețul mic și au cumpărat cantități semnificative" pe Ziare.com

#gaze rusia, #razboi Ucraina, #petrol , #Stiri International