Tara in care oamenii au dat foc Parlamentului, dupa ce a votat in secret ca presedintele poate candida din nou

Sambata, 01 Aprilie 2017, ora 10:20
903 citiri

Un grup de manifestanti a dat foc vineri Parlamentului din Paraguay, dupa ce Senatul a votat in secret un amendament constitutional care ii permite presedintelui Horacio Cartes sa candideze pentru un nou mandat.

Constitutia tarii, adoptata in 1992, dupa ce in 1989 a cazut regimul dictatorial, interzice unei persoane sa aiba mai multe mandate de sef al statului, relateaza Reuters.

"A fost data o lovitura de stat. Ne vom opune si invitam poporul sa se opuna alaturi de noi", a spus senatorul Desiree Masi, din formatiunea de opozitie Partidul Democrat Progresist.

Pompierii au reusit sa controleze incendiul, dupa ce manifestantii au parasit cladirea Congresului. Insa protestele si revoltele au continuat in alte zone ale capitalei Asuncion si in alte regiuni ale tarii.

Anterior, posturile de televiziune au aratat protestatari spargand geamurile Congresului si luptandu-se cu politia, dand foc la cauciucuri si distrugand bucati de gard. Ofiteri in echipament antirevolta au tras cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc pentru a-i dispersa.

Mai multi politicieni si jurnalisti, dar si o serie de ofiteri au fost raniti in ciocniri. Un membru al camerei inferioare a Congresului, care a luat parte la proteste, a fost operat dupa ce a fost lovit de gloante de cauciuc.

Numarul exact al victimelor nu este cunoscut.

Presedintele tarii a indemnat la calm si la oprirea violentelor, intr-o declaratie publicata pe Twitter. "Democratia nu este cucerita sau aparata cu violenta si puteti fi siguri ca acest guvern va continua sa faca eforturi pentru a mentine ordinea in republica", a spus el. "Nu trebuie sa le permitem catorva barbari sa distruga pacea, linistea si binele general al poporului", a adaugat Cartes.

Violentele vin in conditiile in care mii de oameni de afaceri si reprezentanti guvernamentali se afla la Asuncion saptamana aceasta, pentru reuniunea anuala a Bancii Interamericane de Dezvoltare.

Inaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a anuntat ca urmareste evenimentele. "Le cer liderilor politici sa evite incitarea la violenta si sa caute dialogul", a declarant reprezentantul regional al Comisariatului pentru America de Sud.

Senatul a votat vineri, intr-o sesiune speciala in spatele usilor inchise, sa ii acorde lui Cartes dreptul de a candida pentru un nou mandat. Douazeci si cinci de alesi au votat masura, cu doi mai multi decat cei 23 necesari pentru a fi aprobata.

Opozantii spun ca amendamentul constitutional va slabi instituti ...citeste mai departe despre "Tara in care oamenii au dat foc Parlamentului, dupa ce a votat in secret ca presedintele poate candida din nou" pe Ziare.com

#Horacio Cartes proteste, #proteste Paraguay, #Parlament Paraguay incendiat , #Stiri International