Sute de mii de cetateni europeni si-ar putea pierde dreptul de a locui in Marea Britanie dupa Brexit

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 19:32
722 citiri
Sute de mii de cetateni europeni si-ar putea pierde dreptul de a locui in Marea Britanie dupa Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Sute de mii de cetateni ai UE care sunt stabiliti in Marea Britanie si-ar putea pierde dreptul de a locui aici dupa Brexit, avertizeaza expertii in migratie.

Potrivit Observatorului pentru Migratie al Universitatii Oxford, cetatenii europeni ar putea intampina dificultati atunci cand vor incerca sa aplice pentru un "settled status".

Acest statut le garanteaza cetatenilor dreptul la sedere dupa Brexit, daca perioada de rezidenta in Marea Britanie depaseste cinci ani.

Expertii sustin ca cei care si-ar putea pierde acest drept dupa Brexit sunt oamenii care nu pot dovedi ca au locuit legal cel putin cinci ani in UK, cei care nu se incadreaza in perioada minima de obtinere a permisului de sedere, dar si cazurile mai complicate in care persoanele stabilite au lipsit mai mult timp din tara, dar in mod justificat.

"Majoritatea cetatenilor UE ar putea avea dificultati in a-si rezolva statutul in cazul in care sistemul simplificat propus de Guvern va fi aprobat. Inca exista intrebari in privinta minoritatilor si a celor care nu pot dovedi ca au locuit legal cel putin cinci ani in Marea Britanie", a spus directorul Observatorului pentru Migratie al Universitatii Oxford.

Expertii nu pot estima un numar, insa chiar daca procentul va fi unul mic, asta tot inseamna cel putin cateva sute de mii de cetateni europeni afectati, scrie The Guardian.

In ceea ce priveste romanii stabiliti in Marea Britanie, MAE a anuntat, marti, ca cei cu resedinta legala vor beneficia, in continuare, de drepturile oferite de legislatia europeana, in baza obtinerii unui nou statut.

Noul statut - "settled status" - va fi singurul document care va atesta resedinta legala a cetatenilor europeni in Regat dupa data retragerii UK din UE.

"Factura" pentru Brexit se ridica la aproape 45 de miliarde de euroTermenii "divortului" dintre Uniunea Europeana si Marea BritanieCe spune Melescanu despre romanii din UK, dupa acordul anuntat azi pe BrexitAcord intre UE si UK pe Brexit. Londra s-a angajat sa garanteze drepturile europenilor din regat

A.D. ...citeste mai departe despre "Sute de mii de cetateni europeni si-ar putea pierde dreptul de a locui in Marea Britanie dupa Brexit" pe Ziare.com

#cetateni europeni UK Brexit, #romani Brexit UE, #permis sedere UK Brexit, #ce inseamna settled status , #Stiri International