SUA: singura banca noua are sediul intr-o casa mobila

Duminica, 29 August 2010, ora 23:15
1111 citiri
SUA: singura banca noua are sediul intr-o casa mobila

Singura banca care s-a deschis in Statele Unite de la inceputul anului opereaza dintr-o casa mobila, parcata pe un teren viran in fata unei biserici din orasul Lake Charles, statul Louisiana, potrivit cotidianului New York Times (NYT).

Lakeside Bank este condusa de un fost jucator de fotbal american, Hartie Spence, care ofera si doze de umor fals alaturi de imprumuturi ocazionale. "Acesta este un loc in care principala cauza a mortalitatii este plictiseala", a afirmat Spence.

Intrebat cum a reusit ca banca pe care o conduce sa obtina aprobarea autoritatilor federale de reglementare, Spence, in varsta de 70 de ani, a glumit: "Cred ca se datoreaza faptului ca arat bine".

Penuria de noi institutii de credit din SUA urmeaza unei perioade dificile pentru industria financiara. Odata cu adancirea crizei creditelor, sute de banci si institutii financiare nonbancare au fost inchise. Ca urmare, numarul investitorilor dispusi sa infiinteze o banca de la zero a scazut drastic.

Iar cei cativa care au incercat au intampinat dificultati in a obtine aprobarea autoritatilor. In acest an, Spence are privilegiul de a fi infiintat singura banca asigurata de autoritatile federale. In alte sapte cazuri, investitorii au primit aprobarea de a cumpara o banca aflata in faliment si sa o redeschida.

Incepand din ianuarie 2008, peste 280 de banci mici si institutii financare nonbancare au fost inchise in SUA, iar costurile pentru autoritatea de garantare a depozitelor au fost de aproximativ 70 de miliarde de dolari.

Numarul bancilor si institutiilor de credit nonbancare a inregistrat un declin constant in ultimii 25 de ani in SUA, ca urmare a procesului de consolidare in domeniu. Anul trecut au functionat 6.840 de banci si 1.173 de institutii nonbancare, fata de 14.507 banci si 3.566 institutii de credit nonbancare in 1984.

Cum a reusit Lakeside Bank sa castige loteria aprobarilor in acest context de precautie din partea autoritatilor si dificultati in sectorul financiar, intreaba NYT.

Lasand deoparte infatisarea sefului bancii, autoritatile nu au aprobat infiintarea bancii decat dupa ce aceasta a obtinut suficient capital, a prezentat un plan conservativ de afaceri si a angajat o echipa experimentata de management.

Capitalul initial al bancii, de 13 milioane de dolari, a fost asigurat de mai multi oameni de afaceri locali, organizati de antreprenorul Andrew Vanchiere, nemultumit de serviciile oferite de alte institutii de credit. 

#banca, #sediu, #sua , #Stiri International