SUA si Rusia, in pragul unui razboi nuclear in urma cu peste 30 de ani: Ce a provocat disputa

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 09:27
920 citiri
SUA si Rusia, in pragul unui razboi nuclear in urma cu peste 30 de ani: Ce a provocat disputa
Foto: Arhiva Ziare.com

Un exercitiu al NATO, efectuat in 1983, a adus lumea in pragul unei confruntari nucleare cu Uniunea Sovietica, SUA subestimand mult timp gravitatea a ceea ce s-a petrecut atunci, potrivit unui raport secret american.

Raportul, citat marti de AFP, a fost redactat in 1990 de consilieri ai presedintelui american in domeniul informatiilor si tocmai a fost declasificat.

Cum ar putea incepe Al Treilea Razboi Mondial chiar maine

In noiembrie 1983, in momentul declansarii exercitiului Able Archer de catre NATO in Europa occidentala, tensiunea intre Est si Vest era foarte ridicata.

URSS doborase cu doua luni inainte un Boeing 747 sud-coreean, acuzat ca ar efectua o misiune de spionaj, pentru ca intrase in spatiul aerian sovietic.

La randul sau, NATO incepuse sa-si desfasoare in Germania de Vest rachetele nucleare americane Pershing II, ca raspuns la amplasarea rachetelor SS-20 sovietice.

Amenintari fara precedent de la Moscova: Ar putea folosi "forta nucleara" in legatura cu ...citeste mai departe despre "SUA si Rusia, in pragul unui razboi nuclear in urma cu peste 30 de ani: Ce a provocat disputa" pe Ziare.com

#razboi nuclear sua rusia, #razboi SUA Rusia , #Stiri International