SUA si 10 tari arabe se angajeaza impreuna sa combata Statul Islamic

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 10:57
999 citiri
SUA si 10 tari arabe se angajeaza impreuna sa combata Statul Islamic
Foto: (c) Ahmad Massoud/XINHUA ARHIVĂ

Zece tari arabe, intre care Arabia Saudita, au acceptat joi sa se angajeze alaturi de SUA in lupta impotriva jihadistilor Statului Islamic (SI) in Irak si Siria, potrivit unui comunicat publicat la incheierea unei reuniuni la Jeddah, in prezenta secretarului de stat american John Kerry, relateaza AFP.

Arabia Saudita, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Qatarul, Omanul, Egiptul, Irakul, Iordania, Libanul si SUA si-au 'declarat angajamentul comun de a fi uniti impotriva amenintarii pe care o reprezinta pentru regiune si lume terorismul, sub toate formele sale, inclusiv gruparea Statul Islamic/SI/', se precizeaza in comunicat. Acest angajament ar putea implica o participare la o 'campanie militara coordonata', se mai arata in textul mentionat, fara alte detalii, potrivit Agerpres.

Reuniunea de la Jeddah, in vestul Arabiei Saudite, a avut loc la nivel de ministri de externe, intre care seful diplomatiei americane, secretarul de stat John Kerry, la o zi dupa discursul presedintelui SUA, Barack Obama, care s-a declarat pregatit sa lanseze lovituri aeriene impotriva SI in Siria si sa extinda raidurile efectuate de o luna in Irak.

Statele prezente la Jeddah au acceptat 'sa participe fiecare la lupta globala impotriva SI', indica acelasi comunicat. 'Aceasta include oprirea fluxului de combatanti straini care tranziteaza tarile vecine, combaterea finantarii SI si a altor extremisti violenti, respingerea ideologiei bazate pe ura, incetarea impunitatii si aducerea lor in fata justitiei'.

Participantii se angajeaza de asemenea 'sa contribuie la eforturile de ajutor umanitar', in beneficiul comunitatilor 'brutalizate de SI', sa ajute cele mai expuse state la amenintarea SI si, la nevoie, sa 'se alature numeroaselor aspecte ale unei campanii militare coordonate impotriva SI'.

Documentul nu mentioneaza Turcia, care a fost reprezentata la reuniunea de la Jeddah. La Ankara, o sursa guvernamentala a indicat faptul ca Turcia nu va participa la operatiunile armate ale coalitiei internationale pe care o conduc SUA.

Secretarul de stat american John Kerry a sosit joi in Arabia Saudita pentru a incerca sa mobilizeze cele zece tari arabe si Turcia in lupta impotriva Statului Islamic (SI) prin consolidarea cooperarii lor militare.

In afara de Arabia Saudita, alte cinci tari din Consiliul de Cooperare al Golfului (Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman, Qatar), precum si Egiptul, Iordania, Irakul, Libanul si Turcia, au participat la aceasta reuniune, considerata cruciala de Statele Unite in eforturile de a crea o coalitie globala impotriva SI, grupare responsabila de atrocitati comise in Siria si Irak.

#combatere Statul Islamic, #lupta impotriva jihadistilor Statului Islamic , #Stiri International