SUA se retrage din Siria, Turcia anunta o noua ofensiva

Marti, 25 Decembrie 2018, ora 12:26
941 citiri

Fortele militare turce sunt hotarate sa treaca la est de raul Eufrat in nordul Siriei cat de curand posibil, a declarat ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, citat marti de cotidianul Hurriyet, informeaza Reuters.

Turcia a anuntat mai devreme luna aceasta ca va lansa o noua operatiune militara in zona respectiva. Saptamana trecuta, SUA au anuntat retragerea totala din nordul Siriei a trupelor americane, obligand Turcia sa-si amane planurile sale.

Trump a semnat ordinul de retragere a trupelor din Siria. Reprosurile lui Macron

Presedintele Turciei Tayyip Recep Erdogan si presedintele american Donald Trump au convenit sa-si coordoneze actiunile pentru a preveni aparitia unui vacuum de putere in zona, a subliniat Presedintia turca. Discutia telefonica a avut loc dupa anuntul facut miercurea trecuta de Erdogan privind lansarea unei noi operatiuni 'in zilele urmatoare' impotriva militiei kurde Unitatile de Aparare a Poporului (YPG) din nordul Siriei, care vizeaza pozitiile acestora situate la est de Eufrat.

Dupa anuntul retragerii SUA din Siria, Erdogan l-a invitat pe Trump in Turcia

Washingtonul sprijina YPG impotriva jihadistilor din gruparea Statul Islamic (SI), insa Ankara considera aceasta militie drept o organizatie 'terorista' avand legatura cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce un razboi de gherila in sud-estul Turciei din 1984.

Cu toate acestea, Erdogan a parut ca lasa deschisa posibilitatea unui eventual compromis cu Statele Unite, aliatii Turciei in NATO.

Turcia a lansat deja doua ofensive in nordul Siriei din 2016 impotriva YPG si a jihadistilor SI.

Tensiunile dintre Ankara si Washington s-au agravat in ultimele saptamani dupa ce Statele Unite au instalat posturi de observare in nordul Siriei, in apropierea granitei cu Turcia, pentru a preveni izbucnirea de confruntari intre fortele turce si cele kurde. Aceasta masura a provocat furia Turciei, care vede in acest dispozitiv o incercare a SUA de a proteja militiile YPG. ...citeste mai departe despre "SUA se retrage din Siria, Turcia anunta o noua ofensiva" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Siria ofensiva Turcia , #Stiri International