SUA vor anunţa la summitul NATO de la Madrid o consolidare ”pe termen lung” a angajamentului său militar în Europa

Marti, 28 Iunie 2022, ora 18:14
548 citiri
SUA vor anunţa la summitul NATO de la Madrid o consolidare ”pe termen lung” a angajamentului său militar în Europa
Joe Biden este prezent la summitul NATO de la Madrid. Foto Twitter

Statele Unite vor face miercuri, la summitul NATO de la Madrid, ”anunţuri precise” despre ”noile angajamente militare terestre, navale şi aeriene pe termen lung” în Europa, în special în estul continentului, a declarat Jake Sullivan, principalul consilier diplomatic şi militar al preşedintelui american Joe Biden.

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a menţionat printre obiectivele summitului şi reducerea emisiilor poluante ale armatelor NATO, relatează AFP şi Reuters. ”Un anumit număr de state” membre ale NATO de asemenea ”vor promite suplimentarea contribuţiilor lor în materie de apărare a flancului de est, cu un accent special pe Marea Baltică”, a adăugat Sullivan, vorbind presei la bordul avionului Air Force One.

Acesta a aterizat marţi după-amiază la Madrid, unde Biden va participa la un summit NATO ce are mize considerabile şi va fi dedicat în special războiului ruso-ucrainean şi raporturilor Alianţei cu China, dar şi aderării Finlandei şi Suediei la Alianţă, aderare în continuare blocată de Turcia.

Potrivit lui Jake Sullivan, Statele Unite vor anunţa şi o creştere la şase, de la patru în prezent, a numărului distrugătoarelor dislocate la baza navală spaniolă Rota, iar problema bugetelor pe care statele membre le alocă apărării va fi de asemenea abordată, referire la cererea Washingtonului ca toate statele membre să aloce apărării cel puţin 2% din PIB.

”La finalul summitului va exista un dispozitiv mai robust, mai eficient, mai credibil (...) pentru a ţine cont de o ameninţare rusească mai acută şi mai gravă, nu doar din cauza a ceea ce au făcut ei în Ucraina, dar şi din cauza modului în care (ruşii) şi-au schimbat poziţionarea faţă de Belarus”, a explicat consilierul lui Biden, făcând referire la anunţul Rusiei despre livrarea către Belarus în lunile următoare a unor rachete Iskander, ce pot fi echipate inclusiv cu focoase nucleare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat deja luni că una dintre deciziile summitului va fi creşterea efectivelor forţei de răspuns a NATO de la 40.000 la 300.000 de militari.

Marţi, înaintea deschiderii summitului, Stoltenberg a spus că invazia rusă supune Ucraina ”unei brutalităţi inedite” în Europa ”după al Doilea Război Mondial”.

Prin urmare, statele NATO, care deja au transferat Kievului arme în valoare de miliarde de dolari, vor conveni la Madrid ”un pro ...citeste mai departe despre "SUA vor anunţa la summitul NATO de la Madrid o consolidare ”pe termen lung” a angajamentului său militar în Europa" pe Ziare.com

#summit, #NATO, #madrid, #SUA, #armata, #Europa, #razboi Ucraina , #Stiri International