Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

SUA extind decretul impotriva imigratiei la Coreea de Nord, Venezuela si Ciad si scot Sudanul de sub interdictie

SUA extind decretul impotriva imigratiei la Coreea de Nord, Venezuela si Ciad si scot Sudanul de sub interdictie
Coreea de Nord, Venezuela si Ciadul au fost introduse duminica pe lista tarilor vizate de decretul american impotriva imigratiei, din cauza unor lipsuri in domeniul securitatii cu privire la calatorii lor si unei lipse de cooperare cu Washingtonul.

Sudanul, una dintre cele sase tari vizate de precedentul decret, a fost retras de pe lista. Noul text interzice sau limiteaza intrarea in Statele Unite a cetatenilor straini din opt tari, inclusiv din Iran, Libia, Siria, Somalia si Yemen.

Restrictiile sunt diferite in functie de tara.

Astfel, toti cetatenii Coreei de Nord si Ciadului au interdictia sa intre pe teritoriul american, iar interdictia se limiteaza la o lunga lista a membrilor unor instante guvernamentale venezuelene si familiilor lor.

"In calitate de presedinte, trebuie sa actionez pentru ca sa protejez securitatea si interesele Statelor Unite si poporului lor", afirma Donald Trump in acest decret, facut public duminica seara.

"Un mic numar de tari - dintre cele 200 evaluate - nu indeplinesc, in continuare, la aceasta ora, chestiunile de gestionare a identitatii si in legatura cu capacitatile, protocoalele si practicile impartasirii informatiei. In anumite cazuri, aceste tari au de asemenea o prezenta terorista semnificativa pe teritoriul lor", explica el.

Presedintele american a sustinut, la inceputul lui 2017, ca are nevoie de o perioada de 90 de zile de interdictie a intrarii cetatenilor a sase tari musulmane - Siria, Libia, Iran, Sudan, Somalia si Yemen - si de o perioada de 120 de zile de interdictie a refugiatilor din intreaga lume, pentru a introduce noi filtre de admitere.

Dupa cinci luni de contencioase la tribunale, o versiune amendata a decretului a intrat in vigoare pe 20 iunie. Durata lui de aplicare se incheia duminica.

"Aceste restrictii sunt vitale pentru securitatea nationala", dar vor putea, ca in cazul Sudanului, sa fie ridicate, a declarat un oficial guvernamental de rang inalt. Tarile vizate vor putea sa fie retrase de pe lista daca ating nivelul american de control al cetatenilor lor, a precizat el.

Irakul, o tara al carei nivel de verificare este totusi foarte slab, nu a fost introdus pe lista deoarece este un aliat apropiat, in care se afla un numar important de militari si civili, a subliniat acest oficial.

Nu impotriva musulmanilor

Insa, potrivit unor oficiali guvernamentali, adaugarea Coreei de Nord si Venezuelei arata ca restrictiile au fost hotarate pe criterii de securitate si ca decretul ...citeste mai departe despre "SUA extind decretul impotriva imigratiei la Coreea de Nord, Venezuela si Ciad si scot Sudanul de sub interdictie" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 701 ori
Citeste mai multe despredecret imigrantie SUA