SUA desfasoara pentru prima oara o arma nucleara "mica"

Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 13:13
976 citiri
SUA desfasoara pentru prima oara o arma nucleara "mica"
Foto: Arhiva Pixabay

Statele Unite au desfasurat - pentru prima oara - o arma nucleara de putere slaba, la bordul unui submarin, vrand astfel sa descurajeze Rusia sa foloseasca armament similar, relateaza AFP.

"Marina americana (US Navy) a desfasurat focosul nuclear de slaba putere (de tip) W16-2 pe o racheta balistica lansata dintr-un submarin", a anuntat marti intr-un comunicat numarul doi in ierarhia Pentagonului John Rood.

"Adversari potentiali, ca Rusia, cred ca folosirea armelor nucleare de putere slaba le va oferi un avantaj asupra Statelor Unite si aliatilor si partenerilor acestora", a adaugat Rood, care confirma astfel informatii dezvaluite de catre un grup de experti, Federation of American Scientists (FAS).

La publicarea noii "posturi nucleare" a Statelor Unite, in februarie 2018, Pentagonul a avertizat ca va modifica aproximativ 50 de ogive nucleare, reducandu-le puterea, si le va imbarca la bordul unor submarine, pentru a raspunde unei amenintari percepute din partea Rusiei.

Potrivit Washingtonului, Moscova este pe cale sa-si modernizeze un arsenal de 2.000 de arme nucleare tactice, amenintand tarile europene de la frontierele sale si ocolindu-si obligatiile pe care si le-a asumat prin Tratatul de dezarmare New START.

Acest tratat numara doar armele strategice care servesc drept fundament al doctinei disuadiunii bazate pe "distrugerea reciproca asigurata".

Aceste arme nucleare tactice - de o putere inferioara bombei de la Hiroshima - ar permite Moscovei sa se afle in avantaj in fata Occidentului in cazul unui conflict, intrucat Washingtonul ar ezita sa raspunda cu o arma nucleara cu putere deplina, mult mai devastatoare.

Potrivit Washingtonului, Rusia se teme, de fapt, ca ar fi rapid dominata in cazul unui conflict conventional cu Occidentul. Pentru a compensa acest lucru, Moscova a adoptat o doctrina de "escaladare-dezescaladare", care ar consta in a folosi prima o arma nucleara de putere slaba, cu efecte mai limitate.

Desfasurarea americana a primei arme de acest tip este menita "sa consolideze disuasiunea" si sa dea Statelor Unite o capacitate de raspuns "rapid si mai putin mortal", adauga Rood in comunicat.

"O ARMA PERICULOASA"

Ea "demonstreaza adversarilor potentiali ca o folosire limitata a armei nucleare nu prezinta niciun avantaj, pentru ca Statele Unite pot raspunde in mod credibil si decisiv oricarei amenintari", subliniaza el.

Focosul nuclear de tip W76-2 - care are o incarcatura exploziva estimata la cinci kilotone - a ...citeste mai departe despre "SUA desfasoara pentru prima oara o arma nucleara "mica"" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#America arma nucleara submarin , #Stiri International