Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

SUA au scapat de criza

SUA au scapat de criza

Economia Statelor Unite a inregistrat in al treilea trimestru o crestere de 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, peste asteptari, dupa patru trimestre la rand de contractie, arata datele publicate joi de Departamentul Comertului, citate de AFP.

Media estimarilor economistilor era de 3,2%.

Este cel mai inalt ritm de crestere dupa trimestrul al treilea din 2007, insa datele publicate joi reprezinta doar primele estimari si ar putea fi revizuite, pe baza unor date complete.

Revenirea economica din al treilea trimestru a fost alimentata de consumul populatiei din SUA, care a urcat cu 3,4% fata de trimestrul precedent si a contribuit cu 2,36 puncte procentuale la rata de crestere.

De asemenea, investitiile au avansat cu 11,5%, cel mai inalt ritm de crestere din 2005, dupa sapte trimestre la rand de declin.

Investitiile populatiei in locuinte au inregistrat un salt spectaculos, de 23,4%m dupa trei ani si jumatate de scadere.

In schimb, investitiile companiilor au revenit intr-un ritm mai modest, de doat 2,3%.

Temperarea tendintei de reducere a stocurilor - inregistrate oficial drept investitii - a contribuit de asemenea la cresterea PIB.

Un alt factor important care a contribuit la cresterea economica din trimestrul III a provenit din investitiile publice, cu un aport de 0,48 puncte procentuale la avansul PIB.

In schimb, comertul exterior a avut o contributie negativa, in conditiile in care importurile au progresat mai rapid decat exporturile.

De acum, factorii de decizie din SUA se vor concentra asupra pietei muncii, in conditiile in care cifrele oficiale confirma revenirea economiei.

Rata somajului din SUA continua sa creasca, dupa ce a atins luna trecuta cel mai inalt nivel al ultimilor 26 de ani, de 9,8%.

Economistii urmaresc cu atentie, de asemenea, modul cum economia evolueaza dupa terminarea programelor de stimuli guvernamentali, in conditiile in care deficitul bugetar al SUA, de circa 10% din PIB in anul fiscal tocmai incheiat, limiteaza optiunile administratiei Obama.

Economia americana s-a contractat cu 3,8% in perioada iunie 2008-iunie 2009, cea mai slaba performanta din ultimii 70 de ani.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1177 ori
Citeste mai multe despreconsum contractie economie munca piata pib sua