SUA are cea mai mica inflatie inregistrata vreodata

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 16:22
1706 citiri
SUA are cea mai mica inflatie inregistrata vreodata

Inflatia inregistrata in SUA este cea mai mica din 1957. Toate preturile au crescut, cu exceptia celor la mancare si energie, dar cu o rata atat de mica incat e cea mai mica inregistrata vreodata de autoritatile americane.

Indexul preturilor a crescut cu 1,2% in ultimele 12 luni, potrivit datelor de la Biroul de Statistici. Fara preturile volatile de la mancare si energie, indexul preturilor este, insa, de doar 0,6% transmite CNN.

Inflatia a fost atat de scazuta pentru ca preturile la masini noi si second-hand, haine, tutun si activitati de recreere sunt in cadere. Totusi, consumatorii ar putea avea impresia ca inflatia este in crestere deoarece serviciile medicale si benzina s-au scumpit cu 9,5% in ultimul an. Mancarea s-a scumpit cu 1,4%.

Rata inflatiei nu a fost afectata nici de pretul bumbacului care a atins un nivel record si s-a tranzactionat la cel mai mare pret din ultimii 140 de ani.

Inflatia mica nu este totusi un semn bun pentru economie. La un nivel de 1% ea este considerata lenta si s-ar putea transforma in deflatie. Desi ieftinirile par un semn bun intr-o tara cu un somaj de aproape 10%, ele vor obliga firmele sa reduca salariile sau personalul pentru a recupera pierderile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#sua, #inflatie, #preturi , #Stiri International