SUA ar putea traversa cea mai severa criza din ultimii 26 de ani

Marti, 21 Octombrie 2008, ora 10:51
1352 citiri
SUA ar putea traversa cea mai severa criza din ultimii 26 de ani

Specialistii estimeaza ca Economia Statelor Unite ar putea intra in cea mai puternica recesiune economica din 1982, desi oficialii bancii centrale americane, Federal Reserve, spera ca planul de salvare a bancilor va reusi sa previna prabusirea sectorului financiar, scrie Financial Times.Federeal Reserve spera sa evite o recesiune economica similara Marii Depresiuni, desi temperarea cresterii economice a Statelor Unite este inevitabila.


Principalul obiectiv consta in schimbarea ariei de interes de la piete, care raman in continuare sub presiune, catre intregul sistem economic, unde puterea de cumparare a consumatorilor pare sa scada.


Oficialii Federal Reserve si cei ai Trezoreriei americane au fost surprinsi de rapiditatea deteriorarii mediului economic, confruntandu-se cu scaderea increderii consumatorilor, scaderea constructiilor de case, reducerea vanzarilor cu amanuntul si diminuarea productiei industriale.


"Inrautatirea datelor economice din ultimele saptamani a fost cu mult mai severa decat ne-am fi putut astepta", a spus Frederic Mishkin, profesor al universitatii Columbia si fost guvernator al Federal Reserve.


Unul dintre profesorii universitatii Princeton, Alan Blinder, a aratat ca SUA se vor confrunta cu o recesiune economica mai accentuata decat cea din 2001 sau cea din 1990-1991.


Multi experti prevad o crestere alarmanta a ratei somajului, la peste 8%, comparativ cu nivelul actual de 6,1%, in timp ce oficialii bancii centrale estimeaza ca rata somajului va atinge pragul de 7%, putand urca pana la 7,5%, cel mai ridicat nivel din 1992.


"Ar putea fi vorba despre cea mai grava recesiune economica de dupa razboi", a spus presedintele institutiei Macroeconomic Advisers si fostul guvernator al Federal Reserve, Larry Meyer, in ciuda masurilor de criza luate de guvernul american pentru a stabiliza sistemul bancar.


"Suntem pe drumul cel bun. Europenii urmeaza un drum similar, ceea ce este foarte important, dar nu stim daca este suficient pentru a face pietele sa reactioneze", a spus  Mishkin.


In debutul crizei, rata de economisire din SUA era foarte scazuta, economia americana devenind astfel vulnerabila in fata unei scaderi bruste a consumului.


De asemenea, exista ingrijorari privind deflatia, perspectiva pe care oficialii Federal Reserve nu o pot elimina.


Conform modelelor economice, Federal Reserve ar trebui sa continue reducerea rapida a dobanzii cheie de la 1,5% la 1%, desi oficialii bancari se tem ca efectele unor astfel de masuri ar putea fi reduse, iar incredera in economia americana ar putea continua sa scada. In schimb, masurile preferate de Fed constau in recapitalizarea bancilor, cumpararea de active si garantarea creditelor.