SUA: 140 de falimente bancare, in 2009

Sambata, 19 Decembrie 2009, ora 13:06
1533 citiri
SUA: 140 de falimente bancare, in 2009

Inca 7 banci din Statele Unite au fost inchise de autoritatile de reglementare, ridicand numarul falimentelor din acest an la 140, de peste cinci ori mai mult decat in intregul an 2008, iar agentia ce administreaza schema de garantare a depozitelor se asteapta la noi falimente, potrivit Bloomberg.

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), agentie care administreaza schema de garantare a depozitelor in SUA, a anuntat ca sapte banci din sase state americane, cu active totale de 14,4 miliarde dolari, au fost inchise vineri.

Doua din banci sunt din California: Federal Bank of California si Imperial Capital Bank. Celelalte cinci banci inchise vineri sunt Peoples First (cu sediul in Panama City, Florida), New South Federal (Irondale, Alabama), Independent Bankers' (Springfield, Illinois), RockBridge Commercial (Atlanta) si Citizens State (New Baltimore, Michigan).

Federal Bank a fost cea mai mare banca inchisa vineri, avand active de 6,1 miliarde dolari si depozite de la clienti de 4,5 miliarde dolari, potrivit FDIC.

De asemenea, Imperial Capital Bank avea active de 4 miliarde dolari si depozite de 2,8 miliarde dolari.

Falimentele anuntate vineri vor reprezenta pentru FDIC costuri de 1,8 miliarde dolari, potrivit agentiei.

In prima parte a acestei saptamani, FDIC si-a majorat bugetul pe 2010 cu 56%, la 4 miliarde dolari, pentru a face fata situatiei anul viitor, cand se asteapta la noi falimente.

De asemenea, personalul agentiei va creste cu peste 1.600 de angajati, de la 7.010 in prezent la 8.653. Bugetul pe 2010 "va asigura ca suntem pregatiti sa facem fata chiar si unui numar mai mare de inchideri de banci anul viitor, in caz de nevoie", a afirmat presedintele FDIC, Sheila Bair, intr-un comunicat.

Cele 140 de falimente bancare din acest an marcheaza cel mai inalt nivel din 1992, cand a avut loc criza "creditelor si economiilor", iar analistii se asteapta la noi inchideri de banci.

Cea mai mare banca regionala declarata falimentara in acest an este Colonial Bank, ale carei active insumau 25 miliarde dolari.

De al inceputul actualei crize, cel mai mare faliment bancar a fost cel al Washington Mutual, din septembrie 2008, cand detinea active de 307 miliarde dolari.

#sua, #banci, #falimente, #2009, #finante , #Stiri International