Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Strigatul de disperare al Turciei. Mustata dictatoriala

Strigatul de disperare al Turciei. Mustata dictatoriala

Rezultatul referendumului din Turcia mi se pare surprinzator si cred ca lectia turceasca este una la care trebuie sa luam aminte cu toata seriozitatea.

Nu cred ca se astepta cineva ca Erodogan sa rateze validarea ambitiilor sale de lider absolut. El este deja un dictator, un autentic sultan, care nu dorea de fapt decat legiferarea acestui statut. Ar trebui spus ca, teoretic, noile sale prerogrative nu sunt neparat aberante.

Republici prezidentiale mai exista si cel mai cunoscut exemplu il reprezinta chiar SUA. Pana la urma, cand un presedinte este ales direct de popor este normal ca el sa aiba atributiile si parghiile care sa ii permita sa isi indeplineasca obiectivele pentru care a fost ales.

La noi consider aberant tocmai faptul ca un presedinte alea prin vot direct si universal, deci practic cel mai legitim politician, sa aiba atributii executive foarte limitate, care nu ii permit sa isi realizeze decat intermediat, prin premierul pe care il propune, programul pentru care a fost ales.

Dar o republica prezidentiala nu poate functiona corect decat intr-o autentica democratie, asa cum sunt SUA, una exersata, exigenta, cu institutii puternice, cu educatie democratica solida a electoratului, adica una care are anticorpii necesari pentru a impiedica derapajul in dictatura. Pentru ca acesta este marele pericol.

Nu e cazul Turciei si al sultanului Erdogan. Acolo, sub aparenta unei consultari democratice, urmeaza exact legiferarea dictaturii. Dar pentru a intra relaxat in ea sultanul avea nevoie de o larga sustinere populara, adica de un DA zdrobitor, pe care nu l-a obtinut.

Turcia intra intr-o noua era: Erdogan primeste super-puteri dupa un referendum cu scor extrem de strans si arestari la vot

Aceasta mi se pare marea surpriza: validarea la mustata care, avand in vedere multiplele acuzatii si dovezi de frauda, inseamna ca Erdogan, de fapt, a pierdut referendumul. A fost cel mai probabil nevoit sa fure masiv pentru procentul care cu greu a inclinat balanta in favoarea sa, iar pe un scor cinstit era probabil trimis la plimbare.

Dupa un model care ar trebui sa ne fie deja cunoscut, diaspora si marile orase, Istanbul, Ankara si Izmir, s-au mobilizat impotriva dictaturii pe care nu au reusit sa o impiedice, dar careia i-au dat un semnal de opozitie clara. Una pe care, nu am nicio indoiala, Erdogan va face tot ce ii sta in putinta pentru a o sufoca. Si de acum chiar totul ii va sta in putinta.

Sultanul a fost umilit public, nimeni nu crede ...citeste mai departe despre "Strigatul de disperare al Turciei. Mustata dictatoriala" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2550 ori
Citeste mai multe desprereferendum Erdogan Turcia