Stratfor: Romania, un pilon esential in strategia de aparare a SUA impotriva Rusiei

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 15:25
918 citiri
Stratfor: Romania, un pilon esential in strategia de aparare a SUA impotriva Rusiei

Expertii care stabilesc strategia americana de aparare, care au de-a face cu crize precum cele din Ucraina, Siria sau Irak, dar care se afla in dilema in momentul de fata, ar trebui sa aiba Romania si Turcia ca piloni de dezvoltare.

Este opinia analistului George Friedman, exprimata intr-un material publicat pe site-ul grupului de analiza Stratfor, pe care il si conduce.

Expertul sustine ca, alaturi de Turcia, Romania este esentiala, in ceea ce priveste strategia Statelor Unite la Marea Neagra. Conventia de la Montreux interzice tranzitul nelimitat de forte navale in Marea Neagra prin stramtoarea Bosfor, controlata de Turcia.

Totusi, Romania, pentru ca este un stat cu iesire la Marea Neagra, nu este constransa de niciun fel de limita, cu toate ca puterea de lupta navala a tarii se reduce la cateva fregate invechite si o mana de corvete, arata analistul citat.

In afara faptului ca ...citeste mai departe despre "Stratfor: Romania, un pilon esential in strategia de aparare a SUA impotriva Rusiei" pe Ziare.com

#strategie SUA Romania, #romania nato, #baza NATO Romania, #romania ucraina , #Stiri International