Stratfor: Romania si tarile din regiune, la rascruce europeana. Alternative la UE insa nu sunt

Marti, 12 Septembrie 2017, ora 18:24
1250 citiri
Stratfor: Romania si tarile din regiune, la rascruce europeana. Alternative la UE insa nu sunt
Foto: Arhiva Ziare.com

Uniunea Europeana este in fata unor reforme necesare, iar tarile din Europa Centrala si de Est se apropie de o rascruce. Printre ele si Romania.

Adriano Bosoni, analist pentru Europa al Stratfor, imparte tarile in doua categorii - cele care sunt interesate de apropierea de blocul european si cele care pastreaza distanta.

In prima categorie intra si Romania, noteaza sursa citata, amintind ca un ministru roman (cel al Afacerilor Externe, Teodor Melescanu - n.red.), a vorbit despre aderarea tarii noastre la zona euro in cel mult cinci ani.

De asemenea, liderii din Cehia si Slovacia au spus ca tarile lor apartin "nucleului" Uniunii Europene.

In categoria a doua sunt, deloc surprinzator, Polonia si Ungaria. Guvernele celor doua tari vecine insista ca UE nu are niciun drept sa interfereze in treburile interne.

UE a trecut la amenintari in cazul Poloniei: Sa nu cumva!Aflat in Romania, Viktor Orban sustine ca Ungaria va sprijini Polonia in lupta cu "inchizitia" UE

Sursa citata noteaza ca tarile din Europa Centrala si de Est au o relatie complexa cu Uniunea Europena. Toate s-au grabit sa se alature cat de curand cu putinta dupa incheierea Razboiului Rece, iar de atunci au fost printre tarile cu cea mai rapida crestere din Europa. Toate sunt receptori ai fondurilor europene, iar populatiile, in cea mai mare parte, sustin apartenenta la UE. Insa multi au imbratisat doar partial integrarea continentala, ramanand in afara zonei euro si rezistand incercarilor Bruxellesului de a interfera cu propriile politici interne.

Mai multe guverne au acuzat Uniunea de subminarea suveranitatii si identitatii nationale. Acestea vad blocul european drept un club de natiuni care coopereaza in zone de interes comun, dar care raman cat se poate de suverane. Bosoni subliniaza ca Grupul de la Visegrad reprezinta o unealta cheie pentru ca regiunea sa-si exprime viziunile privind interesele continentale.

Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia sunt membri, iar Romania si Bulgaria au fost invitate la cateva dintre intalniri. Tarile din aceasta zona au criticat planul Comisiei Europene de a distribui solicitantii de azil pe cuprinsul Uniunii si tot aceste tari au incercat sa intensifice cooperarea militara, economica si in domeniul energiei de la Marea Baltica la Marea Neagra, pentru a-si spori autonomia.

Si, in timp ce Polonia si Ungaria sunt criticii cei mai vocali ai UE, nu inseamna ca lucrurile sunt neaparat roz in ce priveste Cehia si Slovacia. Presedin... citeste mai departe despre "Stratfor: Romania si tarile din regiune, la rascruce europeana. Alternative la UE insa nu sunt" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania uniunea europeana, #Romania criza UE, #tari UE criza, #Stratfor Romania UE , #Stiri International