Statul Islamic a fost infrant in Mosul iar seful teroristilor ucis. Reteaua este insa departe de disparitie

Marti, 11 Iulie 2017, ora 13:36
1186 citiri

Statul Islamic a suferit una dintre cele mai grele infrangeri, zilele trecute, cand fortele de securitate irakiene i-au scos pe jihadisti din al doilea oras al tarii, Mosul.

Luptatorii ISIL isi proclamasera califatul in acest oras din nordul Irakului in urma cu trei ani, fortele conduse pana de curand de Abu Bakr al Baghdadi fiind expulzate in desert si dincolo de acesta.

De altfel, marti, militantii gruparii au anuntat ca al Baghdadi a murit si ca va fi numit in locul sau un nou calif. In luna iunie, sirienii au anuntat ca al Baghdadi ar fi fost ucis la Rakka, iar cateva zile mai tarziu anuntul a fost facut si de rusi.

Infrangerea din Mosul, dupa 8 luni de lupte, se alatura situatiei din orasul sirian Rakka, unde fortele rebele siriene sustinute de americani i-au impins pe jihadisti intr-o enclava tot mai mica. In plus, bombardamentele au slabit capacitatea grupului de a-si sustine si organiza luptatorii, noteaza CNN, care intreaba unde vor merge militantii ISIL dupa Mosul.

Chiar si asa, Statul Islamic planuise aceasta zi - ziua in care va fi asaltul decisiv impotriva sa. Astfel, gruparea incepuse fortificarea Mosulului pentru inevitabilul atac al fortelor irakiene, de indata ce a preluat controlul, in luna iunie 2014. Iar liderii jihadistilor nu sunt ingrijorati de aceste pierderi.

Abu Mohammed al Adnani, purtator de cuvant al gruparii, care a fost ucis anul trecut, spunea ca eventuale infrangeri in Mosul si Rakka nu ar reprezenta sfarsitul gruparii: "Nu, infrangere inseamna pierderea vointei si dorintei de a lupta".

Astfel, desi teritoriul gruparii s-a redus, ideologia sa ramane, iar pentru unii sunniti din Irak si Siria, pentru care shiitii si "cruciatii" sunt inamici de moarte, lupta va continua.

Inca de la inceputuri, Statul Islamic s-a pregatit pentru "ziua de dupa" califat. Si, in timp ce expansiunea sa ar putea dura generatii intregi, conducerea gruparii este pregatita pentru un Stat Islamic fara stat.

Recentele atacuri aeriene sugereaza ca Statul Islamic rezista in orase presum Fallujah si Baiji. In plus, luptatorii gruparii au aratat ca pot trece de securitate in Baghdad si pot detona masini-capcana. In unele feluri, ei se intorc la ceea ce fac cel mai bine - atacuri agile, mobilitate si elementul surpriza.

Renaste al-Qaida din cenusa Statului Islamic?

Pe masura ce posibilitatile materiale ale Statului Islamic scad, unii dintre militanti ar putea incerca sa-si "mute" supunerea catre alte grupari.

In Siria, printr ...citeste mai departe despre "Statul Islamic a fost infrant in Mosul iar seful teroristilor ucis. Reteaua este insa departe de disparitie" pe Ziare.com

#viitor Statul Islamic, #Statul Islamic infrant Mosul, #luptatori Statul Islamic al Qaida , #Stiri International