Statele emergente si-au micsorat rezervele de euro cu 8% in 2012

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 10:55
1202 citiri
Statele emergente si-au micsorat rezervele de euro cu 8% in 2012

Bancile centrale din tarile emergente si-au redus rezervele de euro cu 8% anul trecut, sau 45 de miliarde de euro, potrivit datelor FMI, care arata o reducere a presiunii asupra statutului dolarului SUA de moneda preferata la nivel international.

Criza datoriilor suverane a afectat reputatia euro in sistemul financiar international, iar perspectiva de a rivaliza cu dolarul - un vis al fondatorilor monedei europene - pare tot mai indepartata, scrie Financial Times.

"Va fi a doua moneda ca importanta la nivel international, dar nu as spune ca exista perspective de a contesta dolarul", a declarat Jeffrey Frankel, profesor de economie la Kennedy School of Government de la Universitatea Harvard.

Optiunea in privinta rezervelor transmite un semnal clar despre monedele pe care tarile emergente le considera cele mai stabile, sigure si lichide. Euro constituie in prezent doar 24% din rezevele statelor emergente, cel mai redus nivel din 2002. Dolarul s-a mentinut la circa 60%.

Monedele economiilor emergente castiga teren in fata euro

Þarile emergente s-au orientat in schimb catre alte monede, precum dolarul australian sau cele ale altor state cu economii in dezvoltare.

Dimensiunile economice ale zonei euro asigura in continuare monedei europene o anumita competitivitate, iar randamentele nu sunt mai reduse decat in alte economii avansate.

In acelasi timp, pietele de obligatiuni din zona euro nu mai sunt la fel de lichide, din cauza temerilor privind bonitatea Spaniei si Italiei. Un activ pastrat in rezervele bancilor trebuie sa-si mentina valoarea si sa poata fi vandut rapid in timpul unei crize.

"Integrarea pe pietele financiare din zona euro a facut un pas inapoi in ultimii ani. Din aceasta privinta, euro a pierdut teren ca moneda de rezerva pe pietele internationale", a spus Frankel.

Euro ar putea deveni din nou mai atragator daca zona euro face progrese catre o uniune fiscala si o piata unica a obligatiunilor suverane. Perioada de glorie a monedei europene s-ar putea, insa sa fi trecut, noteaza Financial Times, intrucat schimbarile economice sustin noi monede, care vor reduce din importanta euro si a dolarului.

#rezerve valutare euro, #economii state emergente euro, #reputatie euro, #utilizare euro , #Stiri International