Statele cu cele mai mari preturi la carburanti

Duminica, 13 Mai 2012, ora 12:59
2830 citiri
Statele cu cele mai mari preturi la carburanti

Preturile combusitbililor la pompa sunt direct influentate de evenimente economico-politice, iar in ultimii ani un singur lucru a fost cert: indiferent de rezervele si cotatiile internationale la petrol, carburantii s-au tot scumpit.

Daca in SUA utilizatorii de autovehicule se plang de preturile prea mari la pompa, in conditiile in care tarifele sunt apropiate de Romania, noi nu suntem nici pe departe "buricul targului" in aceasta privinta.

Norvegia este tara cu cele mai piperate preturi la carburanti, si asta in pofida faptului ca statul nordic este unul dintre principalii exportatori de petrol la nivel mondial.

Site-ul bloomberg.com a alcatuit un top al statelor cu cele mai mari tarife la pompa, dar corelat si cu puterea de cumparare inregistrata in tara respectiva.

1 - Norvegia

Benzina premium: 1,93 euro/litru

Norvegia are cele mai mari preturi la combustibili, o situatie cel putin ciudata, avand in vedere ca statul nordic este producator de petrol. Statul norvegian nu subventioneaza pretul la pompa, dar ofera educatie gratuita la colegii si investeste banii, din taxe si impozitele acestei industrii, in modernizarea infrastructurii.

Norvegienii platesc cel mai mult pentru un plin de carburant, iar pentru ei nu reprezinta chiar un deranj asa mare. Venitul mediu in statul scandinav este de 270 de dolari pe zi, iar un norvegian foloseste doar 3,6% din venitul sau zilnic pentru a cumpara 4 litri de benzina.

2 - Danemarca

Benzina premium: 1,91 euro/litru

Chiar daca in Danemarca tarifele la carburanti sunt mari, asta nu a dus la o reducere a consumului general. Danezii inca se situeaza in topul mondial al consumatorilor de combustibili, pentru ca isi pot permite preturi imense la pompa. Venitul mediu zilnic in Danemarca este de 137,75 de euro, iar un danez nu trebuie sa scoata, pentru 3-4 litri de benzina, decat 5,3% din cat are in portofel.

3 - Olanda

Benzina premium: 1,912 euro/litru

In Olanda se inregistreaza cele mai multe biciclete pe cap de locuitor din lume, acestea fiind intalnite cu zecile in parcarile special amenajate din fata muzeelor si a parcurilor nationale. O vasta infrastructura de piste special amenejate, tunele si semne de trafic, fac din mersul pe bicicleta o modalitate usoara de deplasare.

Impatimitii olandezi dupa bicicleta au de platit mai mult la pompa, comparativ cu vecinii scnadinavi, chiar daca preturile sunt mai mici. Diferenta rezulta din venitul mai mic, doar 111 euro pe zi, si din faptul ca un olandez trebuie sa renunte la 6,5% din veniturile zilnice pentru cei patru litri de benzina.

4 - Italia

Benzina premium: 1,90 euro/litru

Guvernul italian a majorat taxele si accizele la carburanti cu 24% in decursul anului trecut, decizie care a facut ca Italia sa fie in topul celor mai scumpe tari in privinta combustibililor. A fost un adevarat soc pentru proprietarii de Ferrari si Lamborghini, Italia fiind statul cu cei mai multi posesori ai celor doua marci supersport. Din cauza acestei decizii, vanzarile de automobile au scazut cu 20% in primul trimestru din 2012, fata de anul trecut. In Italia, venitul mediu este de 79,71 euro pe zi, iar un posesor de masina trebuie sa scoata 9,1% din cea are in buzunar pentru 4 litri de benzina.

5 - Grecia

Benzina premium: 1,88 euro/litru

Criza financiara din Grecia nu a facut decat sa creasca pretul la carburanti, fapt care a avut un impact major asupra grecilor de rand. In Grecia, preturile la pompa sunt mai mari fata de media europeana, numai in primele patru luni ale acestui an tarifele fiind majorate cu 11%.

Venitul mediu in Grecia este de 58 de euro pe zi, iar un grec trebuie sa renunte la 12% din ce castiga zilnic, pentru a-si cumpara 3-4 litri de benzina.

Sursa: Bloomberg

S-au ieftinit din nou carburanții. Prețuri mai mici atât la benzină, cât și la motorină
S-au ieftinit din nou carburanții. Prețuri mai mici atât la benzină, cât și la motorină
O nouă ieftinire a avut loc sâmbătă, 15 iunie, pe piața carburanților din România. Petrom a redus din nou prețul la benzină și motorină. Potrivit economica.net, este a 15-a ieftinire...
#preturi carburanti, #venit mediu zilnic, #tarife la pompa, #producatori petrol, #state dezvoltate , #Stiri International

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6464 RON

-0.0112
  1. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  4. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  5. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  6. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  7. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  8. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  9. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  10. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei