Soros il acuza pe Viktor Orban ca si-a creat un stat mafiot. Budapesta ii raspunde

Joi, 01 Iunie 2017, ora 21:04
772 citiri

Miliardarul american de origine maghiara, George Soros, a cerut, joi, la Bruxelles poporului ungar si Uniunii Europene sa reziste impotriva premierului Viktor Orban, pe care l-a acuzat ca a facut din Ungaria un "stat mafiot".

"Pentru a apara societatile deschise, nu este suficient statul de drept - trebuie sa si lupti pentru ceea ce crezi", a spus George Soros la Forumul Economic European, informeaza agentia MTI.

"Universitatea pe care am creat-o si organizatiile pe care fundatia mea le-a sprijinit fac acest lucru", a adaugat el.

Soros a facut astfel referire la Universitatea Central Europeana (CEU), creata de el la Budapesta si care in urma unei legi elaborate cu dedicatie impotriva ei risca sa fie inchisa sau mutata intr-o alta tara, precum si la Fundatia pentru o Societate Deschisa, patronata tot de el si pe care guvernul condus de Orban o acuza ca se amesteca in politica ungara.

"El (Orban - n.red.) s-a autoproclamat aparatorul suveranitatii ungare si pe mine ma numeste un speculator valutar obscur care-si foloseste banii pentru a inunda Europa, si mai ales Ungaria sa natala, cu imigranti ilegali ca parte a unui fel de complot neclar si infam", a continuat Soros, sustinand apoi ca el nu este asa cum il descrie Viktor Orban.

Viktor Orban i-a declarat razboi lui George Soros: Ungaria trebuie sa riposteze!

"Am toata admiratia pentru modul curajos in care poporul ungar a rezistat in fata dezamagirii si coruptiei statului mafiot creat de Orban", a mai subliniat Soros in interventia sa la Forumul Economic European, referindu-se la demonstratiile ce au avut loc la Budapesta impotriva Guvernului si in favoarea CEU.

Replica Budapestei

Prin acest discurs, Soros "a transmis o declaratie directa de razboi" impotriva unui guvern ales democratic si acesta din urma este pregatit "sa riposteze", a reactionat la o conferinta de presa Tamas Deutsch, parlamentar membru al partidului Fidesz, condus de Orban.

El a precizat ca va cere Comisiei Europene sa publice continutul discutiei pe care Soros a avut-o cu comisarul european insarcinat cu politica privind migratia.

La randul sau, seful de cabinet al lui Viktor Orban, Janos Lazar, a declarat ca afirmatiile lansate joi de Soros sunt "injuste fata de Ungaria" si "distorsioneaza grav adevarul".

Referindu-se la declaratia privind "statul mafiot", Janos Lazar a spus ca nu autoritatile de la Budapesta au incalcat legile Ungariei in ultimii ani, ci "organizatiile finantate de Soros", despre care ...citeste mai departe despre "Soros il acuza pe Viktor Orban ca si-a creat un stat mafiot. Budapesta ii raspunde" pe Ziare.com

#Soros Orban stat mafiot , #Stiri International