Snowden negociaza cu SUA intoarcerea sa in tara 'cu unele conditii'

Luni, 26 Mai 2014, ora 16:16
1269 citiri
Snowden negociaza cu SUA intoarcerea sa in tara 'cu unele conditii'

Avocatii fostului analist al Agentiei Nationale de Securitate (NSA), Edward Snowden, negociaza cu autoritatile de la Washington posibila lui intoarcere in SUA, in anumite conditii, informeaza luni ziarul spaniol ABC.

'Toti cei care au legatura cu acest caz sunt constienti ca cel mai intelept lucru este gasirea unei solutii de acord reciproc', a declarat Kaleck, unul din avocatii lui Snowden.

Avocatul german, care nu participa la conversatii, a declarat revistei Der Spiegel ca obiectivul este de a cauta 'cel putin pe termen mediu o solutie, care sa fie acceptabila pentru Snowden", aflat in prezent Rusia, cu un permis de azil temporar.

La o video-conferinta cu internautii din luna ianuarie, Snowden subliniase ca nu preconizeaza sa se intoarca in SUA, cat timp legea spionajului ii incrimineaza pe denuntatorii publici, desi Departamentul de Justitie al SUA se declarase deschis in gasirea unei solutii in acest caz. Potrivit avocatului german al fostului analist al NSA 'este de asteptat ca guvernul SUA sa-i faciliteze calea lui Snowden".

Kaleck vede deschisa calea si pentru o posibila calatorie a tanarului analist la Berlin, unde saptamana trecuta au inceput lucrarile unei comisii de ancheta a parlamentului care trebuie sa clarifice amploarea spionajului american pe teritoriul german.

Dezvaluirile lui Snowden au tensionat anul trecut relatiile dintre Germania si SUA. Desi guvernul cancelarului Angela Merkel si-a exprimat intr-un raport refuzul ca Snowden sa intre in Germania, pentru implicatiile sale juridice si politice, Kaleck aminteste ca nu a existat un raspuns negativ oficial si cere sa fie aparat dreptul ca fostul analist sa fie interogat de comisie.

Dezvaluirile lui Snowden au tensionat relatiile dintre Germania si SUA prin dezvaluirea unui program masiv de spionaj, inclusiv faptul ca unul din telefoanele mobile al cancelarului a fost supus interceptarii serviciilor secrete americane.

Merkel a vizitat Casa Alba, la 2 mai, si a recunoscut ca exista inca 'unele dificultati ce trebuie depasite', in fata refuzului presedintelui SUA, Barack Obama, de a conveni un tratat de spionaj reciproc cum promoveaza Berlinul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#snowden sua, #snoden negociere sua , #Stiri International